Počet kamzíkov sa zvýšil

Výskum a ochrana cicavcov sa na Slovensku v posledných rokoch zlepšili. Stavy niektorých druhov, ktoré boli takmer na pokraji vyhynutia, sa zvýšili. Platí to aj o kamzíkoch v Belanských Tatrách

20.10.2005 09:59
debata

„Teraz ich tam žije približne dvesto, čo je za niekoľko posledných desaťročí najviac. Úspešne sa totiž podarilo realizovať projekt na ich záchranu. V niektorých stádach je desať aj viac mláďat, čo predtým nebolo. Keď sme pred niekoľkými rokmi hovorili o tom, že budeme asi musieť zmeniť logo Tatier, ktorým je kamzík, lebo tieto zvieratá vyhynú, teraz to už nehrozí,“ uviedol pre TASR vedúci oddelenia ekológie živočíchov na Ústave ekológie lesa SAV vo Zvolene Anton Krištín.

Kým počty kamzíkov sa v Belanských Tatrách podarilo zvýšiť, do nepriaznivej situácie sa dostávajú svište. Na miestach, kde ešte pred niekoľkými rokmi boli kolónie, ktoré obývali desiatky týchto zvierat, teraz tam na viacerých z nich nežije ani jeden. Tieto lokality sa prestali hospodársky využívať, nekosia ich, ani nepasú na nich dobytok a ovce, čo svišťom nevyhovuje. V lepšom prípade sa odsťahujú, ak majú kde, v horšom zahynú.

 
debata chyba