Uhynuli morské cicavce

Desiatky veľrýb a delfínov uhynuli na pobreží juhoaustrálskeho ostrova Tasmánia. Príčinu tohto úkazu, ktorý s v oblasti zopakoval po štyroch rokoch, nepoznajú predbežne ani odborníci.

25.10.2005 15:00 , aktualizované: 27.10.2005 15:00
debata

Väčšina  zvierat, ktoré sa na pevnine ocitli asi 60 kilometrov východne od metropoly Tasmánie Hobartu, uhynula ešte skôr, ako sa k nim do oblasti prístupnej iba vodnou cestou, dostala pomoc. Aj šance tých ostávajúcich na prežitie sú vraj iba minimálne.

Napriek nasadeniu desiatok záchranárov zahynulo v uplynulých 48 hodinách na pobreží juhoaustrálskeho ostrova Tasmánia vyše 130 veľrýb. Podľa  informácií (z 26. októbra) austrálskych médií sa ich podarilo zachrániť len asi desať.

Veľryby uviazli na plytčine v ťažko prístupnom zálive Marion Bay vo vzdialenosti 60 kilometrov od tasmánskej metropoly Hobart od utorka v troch skupinách. Väčšina z nich bola mŕtva ešte predtým, ako prišli záchranári.

Pred siedmimi rokmi uviazlo v Marion Bay vyše 200 veľrýb, z ktorých asi polovica zahynula. Experti si tento jav nevedia vysvetliť. Podľa ochranárov pritom stačí, aby zablúdila jedna veľryba a následne uviazne na plytčine celá skupina.

 
debata chyba