Pele-mele z Portugalska

Blíži sa september, a práve v tomto mesiaci je Portugalsko obľúbeným lákadlom dovolenkárov. Ponúkame vám na výber niekoľko miest, kde môžete v Portugalsku na nejaký čas zakotviť.

30.08.2005 10:01
debata

Azory Ostrovy modrých hortenzií

Deväť ostrovov: Terceira, Pico, Sao Miguel, Sao Jorge, Santa Maria, Faial, Corvo, Flores a Graciosa tvoria súostrovie Azory. Okrem kúpania a slnenia si prídu na svoje aj vyznávači potápania, golfu, rybolovu, surfingu či jachtingu. Výborné podmienky ponúkajú ostrovy aj pre paraglajdistov. Bujná vegetácia na ostrovoch je prezentovaná hlavne prostredníctvom modrých hortenzií, ktoré tu voľne rastú.

Čo si pozrieť

  • sopečný kráter Caldeira das Sete Cidades
    • Ohnivé jazero
    • vyhliadky Vista do Rei, Miradouro do Sossego, Miradouro dá Madrugada
    • pamiatky Ponta Delgada: mestskú bránu, pevnosť

    Algarve Afrika v Európe

   Tristo slnečných dní v roku, stopäťdesiat kilometrov piesočných pláží, priezračná voda Atlantiku, teplota, ktorá ani v zime neklesá pod 15 stupňov Celzia toto všetko pomáha najjužnejšej časti Portugalska Algarve byť najvyhľadávanejšou oblasťou južnej Európy. Pláže sú čisté a bezpečné. Praia da Marinha bola dokonca zaradená medzi sto najkrajších pláží sveta. Na obrázkoch z Algarve nechýbajú elegantné biele domčeky, kostolíky a vilky, krásne, miestami až bizarné útesy, ale ani azulejos – keramické kachličky s ornamentmi (hlavne bielo-modré). Portské sa síce dováža zo severu krajiny, ale sardinky upečú turistom na grile priamo pred ich očami.

Čo si pozrieť

  • rybárske mestečko Albufeira
    • Tavira – malé mesto so zachovaným maurským hradom
    • kúpeľné mestečko Caldas de Monchique
    • pevnosť v Sagres
    • mys Cabo de Sao Vicente
 

***    *    ***

 

Bez fľaše portského vína sa z Portugalska nevracajte

Portugalsko je krajina, ktorú obľubujú a vo veľkom počte navštevujú milovníci jedného z najznámejších druhov vína na svete portského. Najznámejšia vinárska oblasť sa nachádza v blízkosti mesta Porta. Porto leží približne 300 kilometrov od Lisabonu. Časť mesta, kde sa nachádzajú vínne pivnice sa nazýva vila Nová de Gaia a z centra mesta sa tam dostanete za pár minút. Známa desiatkami vínnych pivníc, ktoré si možno prehliadnuť a ochutnať v nich niektorý z druhov tohto slávneho vína, je však známa celá oblasť v okolí mesta. Pivnice sú verejnosti prístupné počas celého roka a vstup je zvyčajne zadarmo. V niektorých zaplatíte za ochutnávku niekoľko eur, prípadne si musíte kúpiť fľašku vína. Kde sa pestuje víno Oblasť, kde sa môže pestovať vinič určený na zber hrozna na výrobu portského vína, je presne vymedzená pätníkmi. Územie sa nachádza v povodí rieky Duoro zhruba na 100 kilometrovom úseku od východných hraníc Portugalska so Španielskom smerom na západ. V nijakej inej oblasti sa portské víno vyrábať nesmie.

Výroba a druhy vína

Portské víno sa rozdeľuje na niekoľko druhov. Odlišujú sa len na základe obdobia dozrievania v sude a podľa času, v ktorom bola do portského pridaná pálenka. Pridanie tohto alkoholu zakončuje proces kvasenia. Všetky druhy však dozrievajú v dubových sudoch, kde sa predtým kvasilo červené hrozno. Portské víno môže byť namiešané z úrody z viacerých ročníkov alebo čisté. Najkvalitnejšie je samozrejme víno vyrobené z hrozna z iba jednej úrody. Takéto víno sa nazýva Vintage a musí byť vyrobené z hrozna z najlepších rokov úrody. Kvalita roku musí byť schválená Inštitútom portského vína. Takáto úroda sa podarí dva-trikrát za desať rokov. Vinári sa zhodujú, že pre portské víno bol najlepší rok 1994. Označujú ho rok storočia pre oblasť portského. Dobrý bol však aj rok 2000. Vína z oboch ročníkov obohacujú zbierku už mnohých zberateľov. Vintage dozrieva dva roky a potom sa stáča do fliaš s korkovou zátkou. Ak vlastníte fľašu takého vína, odložte si ju na naozaj slávnostnú príležitosť. Takéto víno totiž získava vekom na kvalite. Najlepšie je vraj po dvadsiatich rokoch dozrievania vo fľaši. Čím dlhšie víno vo fľaši zreje, tým viac stráca svoju tmavočervenú farbu a získava typickú žltohnedú farbu.

Čo je na portskom víne zvláštne

Portské víno treba vypiť do tridsiatich minút po otvorení fľaše. Po tomto čase totiž začína kysnúť. Čím je víno staršie, tým za kratší čas ho treba spotrebovať. Pre reštaurácie je však vyrábaný a dodávaný druh portského, ktorý zreje niekedy až 6 rokov a do fľaše sa plní až po filtrácii. Takéto víno máva zátku, ktorú možno normálne otvoriť rukou, vo fľaši však nezreje a malo by byť preto vypité do dvoch rokov od plnenia. Na trhu možno nájsť aj biele portské vína. Sú suchšie ako červené a viac sa teda používajú v podobe aperitívov. Červené portské sa podáva po jedle ako dezert, v kombinácii so syrom alebo čokoládou.

debata chyba