Malokarpatská vínna cesta

Stotridsať milovníkov vína, vinárov, vinohradníkov, podnikateľov v oblasti reštauračných a ubytovacích služieb máte možnosť stretnúť a navštíviť na Malokarpatskej vínnej ceste.

05.09.2005 10:43
debata

Táto cesta spája z vinárskeho hľadiska najpozoruhodnejšie body regiónu. Je príťažlivá pre turistov, ktorí by radi ochutnali miestne vína a špeciality, navštívili vínne pivnice a vinotéky. Súčasťou vínnej cesty sú aj múzeá, kde sa môžu návštevníci bližšie zoznámiť s pestovaním a spracovaním viniča v tomto regióne. Ani človek neznalý vína a jeho kvalít sa nemusí obávať návštevy vínnej pivnice. Vinári mu poradia vo výbere, povedia čo-to o histórii a kvalite vína i jeho výrobe.

 

Ako hovorí skúsený vinár Pavelka, pri pití vína treba použiť všetky zmysly: čuch, zrak, chuť, ale aj hmat a sluch, lebo pohárom vína si treba pripiť a štrngnúť. Azda najznámejšou vinohradníckou tradíciou, priťahujúcou každoročne do regiónu početné turistické skupiny a zájazdy, je malokarpatské vinobranie, ktoré sa začína obyčajne v piatok na poludnie a trvá až do neskorého nedeľného večera. Nie všetky vínne pivnice sú otvorené stále. Aj preto sa oplatí navštíviť túto oblasť počas Dňa otvorených pivníc. Podmienkou účasti každého milovníka vína je zakúpenie vstupenky, ktorej súčasťou je degustačný pohárik, vínny pas a orientačná mapa. Takto vybavení môžu vychutnávať vína nielen z tohtoročnej produkcie. Najznámejšie degustačné pivnice sú: firma Vintour, Milan Pavelka a Milan Sobolič (Farská pivnica), pani Sučanská (Vináreň Limbách), Alojz Kukumberg (Vištuk), Školský majetok v Modre, Fuggerov dom v Častej, Ján Hacaj, Víno Matyšák. Iné vinárske podujatia v malokarpatskom regióne nemajú takú verejnú, ba až ľudovú formu a sú určené skôr pre vinárov a znalcov vína samotných. Ide o vínne trhy, kde sa degustuje už vyzreté víno, a svätomartinské požehnanie mladého vína. Vínne trhy sa usporadúvajú na jar, spravidla posledný aprílový víkend, keď už všetko víno je vyčírené a ustálené a môže sa degustovať. Ide vlastne o výstavu vín, ktorej predchádza degustácia vína odborníkmi, počas ktorej sa udeľujú ceny a ktorá sa po skončení odbornej časti a vyhodnotení otvára ako obrovská ochutnávka vín pre verejnosť. Svätomartinské požehnanie mladého vína je nová tradícia – 11. novembra, na Svätého Martina, sa ochutnáva mladé víno. Toto podujatie má slávnostný a komorný charakter, na ktorom sa zúčastňujú vinári a ich hostia, víno požehnávajú katolícki aj evanjelickí farári.

*******

Aké podujatia sa pripravujú

*** Deň otvorených dverí s husacími špecialitami a malokarpatskými vinami**
3. september od 11.00 – 21.00 h Slovenský Grob
* Iba raz v roku sa otvoria dvere reštaurácií s ponukou husaciny za výnimočnú cenu. V desiatich prevádzkach bude v tento deň jednotné husacie menu za cenu 119 Sk, v ponuke budú malokarpatské vína a burčiak z tohtoročnej úrody, ľudová hudba a ľudoví umelci.

*** Deň jedného vinára-Mrva & Stanko Trnava 9. september**
od 16.00 – 20.00 h -Záhrada kaštieľa starej vinohradníckej školy, dnes sídlo MVC, Horná 20, Modra
* Osobná prezentácia významného malokarpatského vinára spojená s odbornou degustáciou vín z jeho produkcie v prekrásnom prostredí historickej záhrady kaštieľa.

*** Vinobranie Rača**
9. – 11. september Bratislava – Rača
* Oberačkové slávnosti s alegorickým sprievodom a ukážkami lisovania hrozna.

*** Dlhý stôl vína na zámku 11. september**
od 13.00 – 20.00 h – Nádvorie Smolenického zámku, Smolenice
* Ochutnávka päťdesiatich vzoriek malokarpatských vín v prostredí Smolenického zámku.

*** Prijatie nových rytierov vína**
15. september 15.00 – Dolný kostol Pezinok
* Pri príležitosti vinobrania intronizácia radcov vína, po ktorej nasleduje slávnostný sprievod novoprijatých rytierov mestom.

*** Vinobranie 2005 Pezinok**
16. – 18. september Pezinok
* Tradičné oberačkové slávnosti v uliciach centra mesta Pezinka -pestrá ponuka regionálnych gastronomických špecialít a výborného malokarpatského vína s bohatým kultúrnym programom počas všetkých troch dní.

*** Burčiak v keramike**
23. – 24. september Modra
* Jarmok ľudových remesiel a mladého vína v centre Modry, spojený s kultúrnym programom.

*** Deň vo vinohrade**
1. október 14.00 – 19.00 h – Vinársky dom J M Vinárstva Doľany
* Netradičná degustácia vín uprostred vinohradu medzi Doľanmi a Dolnými Orešanmi. Jednotlivé degustačné vzorky sú doplnené koštovkou hrozna, z ktorého sú vyrobené. Ojedinelá akcia na mieste, kde víno rastie, dozrieva aj sa oberá. Spojenie vína, gastronomických špecialít a bohatého kultúrneho programu.

*** Deň jedného vinára**
7. október
Záhrada Starej vinohradníckej školy, Horná 20, Modra
* Odborná prezentácia vín jedného vinára určená širokej verejnosti.

*** Deň vínnych pivníc v Trnave**
22. október – centrum mesta Trnavy
* Starobylé pivnice v historickom centre mesta otvorené pre širokú verejnosť.

*** Deň otvorených pivníc 2005**
18. – 19. november Vínne pivnice od Bratislavy po Trnavu.
* Šiesty ročník podujatia, v rámci ktorého môže každý, kto si zakúpi vstupenku, navštíviť vínne pivnice a piť toľko, koľko chce. Naraz bude tvorených až šesťdesiat pivníc od Bratislavy až po Trnavu.

Bližšie informácie

telefón: 033/643 34 89
mobil: 0915 142 777
stránka: www.mvc.sk
e-mail: mvc@mvc.sk

debata chyba