Atrakcie múzeí prezentuje CD-ROM

Česká republika sa pre turistov z celého svata snaží čo najviac zatraktívniť svoje kultúrne dedičstvo.

06.09.2005 10:32
debata

So zaujímavým projektom v súvislosti s cestovným ruchom a  humanitnými vedami prišli naši západní susedia. Ide o realizáciu CD – ROM-ov (doplňujúci nosič napríklad pre expozície a výstavy) napríklad v Národnom múzeu v Prahe, Náprstkovom múzeu, v Karlovej univerzite a inde. Ide o prezentovanie kultúrneho a prírodného dedičstva a turistických atraktívností nielen z ČR,  ale z celého sveta na báze Informatiky.  Prezentovanie prostredníctvom CD-ROM-u navodzuje možnosť grafického i textového vedeckému výstupu nielen z rôznych končín našej planéty, ale aj z bádania oblasti prírody, histórie, dejín umenia a archeológie.

Nosným programom je dokumentácia kultúrnych pamiatok, výtvarného umenia a prípadne ďalších objektov s veľkým množstvom obrazových, ale i iných, najmä textových dát. Prioritou je vizuálny vnem – základom sú kvalitné fotografie, často celá séria fotografií, ktorá predstaví pamiatku, prírodný monument, živočícha v celku i v rôznych detailoch. Pri prehliadke titulov na CD-ROM-och, môžu záujemcovia  nájsť stručné i populárne informácie, až po podrobnejšie i odborné texty, využiteľné na úrovni vedeckého poznania. Stačí si zvoliť len úroveň podľa svojho záujmu. 

Múzeá

Na CD-ROM-e sú prezentované i predmety z depozitárov, ale aj objekty a scenérie nachádzajúce sa  mimo možností interiéru múzea, respektíve samostatnej výstavy. Ide najme o sprístupnenie prírodných monumentov, archeologických lokalít, etnografických a architektonických pamiatok v exteriéri. V tomto prípade ide aj o využitie digitalizovaných informácii v odbornej činnosti múzea, v lektorsko-sprievodcovskej činnosti, v evidencii zbierok a nemalej miere i propagáciu a popularizáciu činnosti danej inštitúcie.

Ďalšie možnosti

Vytvorené dáta  sú využiteľné nielen na CD-ROM-e, ale sú archivované viacerými spôsobmi. Tým je umožnené v budúcnosti vytvoriť nové rozšírené verzie, prípadne využiť informácie na prípadných nových médiách. Tvorcami projektu sú popredné národné a štátne inštitúcie v ČR, v spolupráci s ak. soch. Andrejom Šumberom a ing. Zdeněkom Proksom.

S využitím doplňujúcej inštalácie na CD-ROMe sa robili výstavy: „Stálá expozice relikviáře sv. Maura na Bečově“, stála expozícia „Austrálie a Oceánie“ v Náprstkovom múzeu v Prahe, vystavenie „Korunovačních klenotů na Pražském hradě“, výstavy „Starověké bronzy asijských stepí a Necuke – Okimono“ v Náprstkovom múzeu a v tom istom múzeu sa realizovala v podobnom duchu  výstava Indická terakota – opäť s interaktívnym programom na počítači. Tieto CD-nosiče (sprievodná a doplňujúca súčasť výstavy a expozície) si môžete pozrieť alebo nájsť priamo na miestach daných múzeí a ich expozícii.

debata chyba