Pražský orloj dočasne zastavili

Praha na niekoľko mesiacov prišla o svoju vyhľadávanú pamätihodnosť: Orloj na Staromestskom námestí opravári zastavili a začali rozoberať jeho mechanizmus aj drevené plastiky, ktoré ho zdobia.

07.09.2005 08:31
debata

 Ide o plánovanú takmer trojmesačnú rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá bude radnicu Prahy stáť 2,5 milióna Kč.
 

Desiatky turistov  pred orlojom v týchto dňoc márne čakajú, kedy sa mechanizmus uvedie do pohybu, objavia sa apoštolovia a začne sa hýbať smrtka.

Pražský hodinár orloj zastavil naposledy v roku 2002 počas povodní. Opravy unikátneho a komplikovaného mechanizmu prebiehali v roku 1994 a 1999. Tohtoročná rekonštrukcia sa týka nielen mechanizmu hodín a drevených plastík, ale aj astronomického číselníka a Mánesovho kalendára.
 

Pre návštevníkov Prahy je a bude pozoruhodný orloj na južnom boku radničnej veže vždy lákadlom. Ide o jednu z najzaujímavejších pamiatkových atrakciíí, stovežatej metropoly Českej republiky. Zhotovil ho v roku 1410 Mikuláš z Kadane a zdokonalil koncom 15. storočia majster Hanuš z Růže. Podľa povesti od A. Jiráska zostrojil orloj vraj majster Hanuš. Potom ho nechali pražskí radní oslepiť, aby nemohol vyrobiť jeho kópiu pre iné mesto. Za to sa majster Hanuš pomstil tak, že orloj nadobro zastavil. Orloj sa vo skutočnosti zastavil r. 1865 a vtedy hrozilo, že bude odstránený. Našťastie pražský hodinár Ludvík Hainz mechanizmus dokázal opraviť a stal sa jeho správcom on i jeho potomkovia.

Orloj má tri časti: najvyššie položené  sú mechanické figúry. Každú hodinu sa v dvoch okienkach pod strieškou objavuje 12 apoštolov, z nich každý má svoj atribút: sv. Peter kľúč, sv. Matej sekeru, sv. Jan kalich, sv. Ondrej kríž v tvare X, sv. Filip kríž, sv. Jakub valchu, sv. Pavel knihu, sv. Tomáš kopiu, sv. Šimon pílu, sv. Tadeáš dosky, sv. Bartolomej kožu, sv. Barnabáš zvitok.

debata chyba