V Tatrách nebolo menej turistov

Počet návštevníkov Vysokých Tatier počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny bol podľa predbežného hodnotia približne rovnaký ako vlani, skrátil sa čas ubytovania.

08.09.2005 15:57
debata

Počet návštevníkov Vysokých Tatier počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny bol podľa predbežného hodnotia približne rovnaký ako vlani, skrátil sa čas ubytovania.

Peter Chudý zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry konštatoval, že „aj táto letná sezóna je charakterizovaná niektorými zvláštnosťami oproti minulému roku. Počet ubytovaných návštevníkov bol zhruba rovnaký a počet jednodenných návštevníkov dokonca trošku vyšší. Zvláštnosťou tohto leta je, že júl bol vydarenejší a lepší ako mesiac august, čo už niekoľko rokov dozadu nepamätáme“.

Dôvodom bol jednak rozsiahly požiar medzi Tatranskou Poliankou a Smokovcami v závere júla, ktorý s medializáciou uzávery chodníkov ovplyvnil návštevníkov. Ďalším faktorom bolo počasie, ktoré sa v auguste „nevydarilo“. Podpísalo sa predovšetkým pod pokles tzv. jednodenných návštevníkov vo vysokohorskom prostredí.

Podľa Chudého bola obsadenosť jednotlivých hotelov rôzna. „Celkovo začiatkom roku sme konštatovali, že klesá návštevnosť Vysokých Tatier z pohľadu ubytovaných hostí a narastá počet jednodenných návštevníkov, ktorí sú ubytovaní v podhorí alebo širšom okolí a do Tatier prichádzajú iba na jeden deň.“ Dodal, že takýto trend zaznamenávali prakticky počas celého 1. polroka. V lete sa situácia mierne zlepšila.

Negatívnym trendom je skracovanie doby pobytu v ubytovacích zariadeniach. Začínajú prevládať jedno- až dvojdňové pobyty oproti štvor- až päťdňovým, ktoré dominovali v minulosti. Narastá počet turistov, ktorí prichádzajú do Tatier iba za dennými atrakciami.

V júli zaznamenalo viacero tatranských hotelov lepšiu vyťaženosť, než v rovnakom mesiaci minulého roka. O to bol prepad návštevnosti v auguste väčší, niekde až o 30 %. Chudý pripomenul, že na základe informácií z Mestského úradu VT, ktorý eviduje výber miestnej dane za ubytovanie, možno povedať, že v letnej sezóne v globále za júl a august je návštevnosť porovnateľná s letom 2004. „Ak zohľadníme, že vlaňajšie leto bolo hodnotené ako dobré a pod tohtoročné sa podpísali kalamita i požiar, môžeme povedať, že letná sezóna bola priaznivá,“ spresnil.

Na otázku, či sa zmenila štruktúra klientely, Chudý odpovedal, že zmeny, ktoré sa začali po vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ), pokračovali aj v 1. polroku. Klesá počet tradičných klientov či už zo Slovenska, ale aj Česka a Poľska. Naopak, narastá počet návštevníkov z ďalších krajín EÚ – z Veľkej Británie, ale aj z južnej časti Európy napríklad z Francúzska či Talianska.

debata chyba