Guatemala je srdcom mayského sveta

Ocitáme sa v meste Antigua. Je to jedno z najstarších a najkrajších miest Strednej Ameriky. Dnes je zapísané vo svetovom dedičstve UNESCO.

26.09.2005 14:30
debata

Mesto obkolesujú tri sopky. Dve z nich menom Acatenango a Agua -Voda sú vyhasnuté. Tretia sopka menom Fuego – Oheň sa ľahko pozná podľa červeného svitu a dymu na jej vrchole. Veľmi populárna a navštevovaná je vzdialenejšia sopka Pacaya. Často sa stáva, že sopka začne chrliť lávu alebo žeravé kamene.
Najpozoruhodnejším kostolom v Antigue je La Merced z roku 1548. Niekoľkokrát ho poškodilo zemetrasenie. Uprostred vnútorného nádvoria sa nachádza najväčšia fontána Strednej Ameriky. Jej štyri kamenné rebrá sa zbiehajú v stredovom podstavci. Priemer fontány je 27 metrov.
Antigua je mestom spracovania vzácneho kameňa – jadeitu. Tento kameň spracovávali už dávno Mayovia na šperky, sochy a obradné masky.

Chichi, mestečko známe trhmi

Oblasť vysočiny Quiché od Antiguy smerom k mexickým hraniciam je známa mestečkom Chichicastenango a jeho štvrtkovými trhmi. Už deň predtým sem mayskí obyvatelia okolitých dedín prinášajú na chrbtoch svoje výrobky.

Miestni obyvatelia sú známi svojou oddanosťou k predkresťanským náboženským poverám a zvykom. Kostol Iglesia de Santo Tomás bol postavený v roku 1540. I keď je to katolícky kostol, je často svedkom starých mayských rituálov. Schody pred vchodom sú veľmi strmé a fungujú asi ako schodiská, ktoré viedli na mayské pyramídy. Na schodoch horí veľký oheň a hore kňaz s kadidelnicou, v ktorej dymí balzamové kadidlo, odrieka magické mayské formulky. Vnútri na dlážke horia sviečky a medzi nimi sú obetné dary – kvety, kukurica a borovicové vetvičky. Príslušníci indiánskych rodín sedia na zemi okolo a modlia sa.

Zem večnej jari

Guatemalská vysočina je jednou z najkrajších oblastí krajiny. Hovorí sa jej tiež zem večnej jari. Vysoké kopce pokrýva smaragdovozelená tráva a ihličnaté lesy.
Jedným z najpozoruhod­nejších miest celej Strednej Ameriky je druhé najväčšie guatemalské jazero Lago de Atitlán. Je to zrútený vrchol sopky, plný priezračnej vody dosahujúcej hĺbku 320 metrov a rozlohu 128 km2. V čistej vode sa zrkadlia okolité štíty a krajine dominujú tri sopky Tolimán, Atitlán a San Pedro. Nie bezdôvodne domáci obyvatelia hrdo hovoria, že ide o najkrajšie jazero sveta.

Malým motorovým člnom sa plavíme krížom cez jazero do dedinky Santiago Atitlán, ktorá leží v pokojnej lagúne medzi sopkami Tolimán a San Pedro. Jej obyvatelia z mayského kmeňa Tzutuhil stále lipnú na tradičnom štýle života a obliekania. Je piatok a koná sa tu tradičný trh. Na námestí a v bočných uličkách je plno stánkov a ľudí. Turistov nevidno a trh je zameraný viac na produkty potrebné pre bežný život dedinčanov. Predáva sa kukurica, zemiaky, rajčiny, mandarínky, banány a solené ryby z jazera Atitlán. Zo živých zvierat sa predáva hlavne hydina, ale aj mačiatka a štence. Hlavne ženy sú oblečené v indiánskych krojoch. Hádam každá dedinka má iný kroj, lebo vidíme veľa druhov tohto ľudového oblečenia.

V dedinke je starodávny kostol, ku ktorému vedie opäť strmé schodisko ako k mayským pyramídam. Zvláštnosťou je, že drevené sochy svätých dostávajú každý rok nové šaty. Santiago Atitlán je aj sídlom boha uctievaného v celej tejto horskej oblasti menom Maximón. Je to kombinácia mayských božstiev, conquistadorov a biblického Judáša. Je vždy umiestnený v dome nejakého významného človeka a za mierny poplatok zvedavých turistov k nemu dovedú. Soška vyzerá ako šašo s dlhým vyplazeným jazykom. Ako obetné dary sa mu prinášajú cigarety a rum.
Na spiatočnej ceste loďkou pristávame ešte v dedinke San Juan La Lagúna. Dnes je tu veľká slávnosť – fiesta. Pestrofarebne oblečení tanečníci na tvárach s drevenými maskami tancujú po uliciach. Do rytmu im hrajú bubny a píšťaly.

Indiáni a pyramídy

Večer sa z Antiguy presúvame na autobusovú stanicu do Guatemala City a odtiaľ cestujeme v noci na sever Guatemaly k jazeru Petén. Cesta nám trvá 8 hodín. Krajina je tu úplne odlišná od chladných horských vysočín, ktorými sme prechádzali doteraz. Túto rozsiahlu oblasť pokrýva hustá džungľa, z ktorej sa strmo týčia k nebu mayské pyramídy Tikalu.

Hlavné mesto provincie Petén -Flores leží na rovnomennom jazere. Naším cieľom je návšteva svetoznámeho mayského mesta Tikal. Je to možno najznámejšia, ale určite najzaujímavejšia mayská archeologická lokalita. Rozkladá sa na kopci vystupujúcom z okolitej močaristej džungle. I keď sa prechádzate medzi chrámami, ste priamo v dažďovom pralese. Po vetvách starých stromov skáču opice a farebné papagáje a tukany prelietavajú sem a tam. Je tu cítiť silnú vôňu pôdy a vegetácie. Pokoj a zvuky zvierat prispievajú k úžasnej atmosfére, ktorú žiadne iné dostupné nálezisko nemá.
Mayovia sa na tomto mieste usadili už okolo roku 700 pred n. 1. Dôvodom bol dostatok rohovca zvaného pazúrik, ktorý sa používal na výrobu zbraní a nástrojov a dokonca sa odtiaľto aj vyvážal. Centrálna oblasť mesta zaujíma 16 km2 a skladá sa z viac ako 4 000 stavieb.

Jednotlivé chrámy sú sprístupnené pomocou strmých drevených schodov alebo rebríkov. Veľká pyramída má 72 kamenných schodov, ktoré sú veľmi vysoké a príkre. Výstup hore je síce náročný, ale nadol väčšina ľudí zostupuje tak, že si na vrchný schod sadne, potom spustí na spodný schod a tak pokračuje až dolu. Keďže Tikal je veľmi rozsiahla archeologická lokalita a v džungli neexistujú žiadne možnosti občerstvenia, treba si so sebou zobrať aj dostatočnú zásobu vody a potravín.
Nasledujúci deň sa po prašnej ceste vo veľmi zlom stave dostávame k rieke Usumacinta, ktorá tvorí hranicu medzi Guatemalou a Mexikom, ústi do Mexického zálivu. Za výstupnú pečiatku do pasu platíme 5 USD, nasadáme do motorovej domorodej loďky a po polhodine plavby po kalnej hladine sa ocitáme na území Mexika. Autor je cestovateľ


Viete, že…

  • Guatemala má 13 miliónov obyvateľov, z toho dve tretiny žijú na vidieku, 54 % obyvateľstva sú Indiáni, 43 % sú miešanci zvaní ladinos a len 3 % tvoria belosi, kreoli. Väčšina krajiny je pokrytá džungľou a daždovým pralesom.
  • Guatemala je jednou z najsopečnejších krajín sveta. Je tam 33 sopiek, z toho štyri činné. Najvyššou sopkou a súčasne najvyššou horou Strednej Ameriky je Tajumulco 4 211 m n. m.
  • vstupné víza do Guatemaly nie sú potrebné, pri vstupe aj pri výstupe z krajiny si však treba zabezpečiť na imigračných úradoch vstupnú a výstupnú pečiatku.
  • povinné očkovanie pri ceste do Guatemaly netreba. Pri pobyte v džungli je však možné nebezpečenstvo malárie.
  • ubytovanie v lacnejších hoteloch a penziónoch vyjde na 5 až 6 USD
 
debata chyba