Na Santorini sa zranili dvaja Slováci

Na archeologickom nálezisku v Akrotiri na gréckom ostrove Santorini prišiel v 23. septembra 2005 o život jeden Brit. Dvaja slovenskí turisti, dvaja Američania, jeden Nemec a grécky robotník utrpeli pri páde masívnej kovovej strechy, ktorá ochraňuje nálezisko pred výčinmi počasia, zranenia, informovala dnes agentúra Reuters.

27.09.2005 18:16
debata

Smrť britského občana  v Londýne potvrdil úrad vlády s tým, že pochádzal z Walesu a nie je jasné, či bol archeológ alebo turista.

Spod trosiek strechy záchranári okamžite vytiahli dvoch ľudí, zatiaľ čo traja ďalší sa vyslobodili sami. Agentúra v rozpore s predchádzajúcim zdrojom informuje od dvoch Nemkách, jednom Američanovi, jednom Grékovi a jednom Slovincovi. Zranených ešte v piatok previezlo vojenské lietadlo do nemocnice v Aténach.

Na turistov sa zrútila veľká strešná konštrukcia z kovu a plastov vo veľkosti asi 1000 metrov štvorcových, ktorá ochraňovala obľúbené a často navštevované nálezisko z doby bronzovej pred dažďom a vetrom. Strechu nad náleziskom v Akrotiri pokryli zemou, aby splynula s krajinou. Práve ju zavlažovali, keď sa konštrukcia zrútila. Grécke úrady oznámili, že architekta a vedúceho stavby okamžite zatkli a hrozí mu súdne stíhanie.

Z Atén vyslali na miesto osobitný záchranný tím, aby pomohol so zdvíhaním strechy, ktorú postavili pred piatimi rokmi s cieľom uľahčiť ďalšie archeologické prá­ce.

Ide o jedno z najobľúbenejších archeologických nálezísk v katastri dedinky Akrotiri v Grécku, na ktorom sa v prvej polovici 2. tisícročia pred naším letopočtom nachádzalo  mesto kykladskej kultúry, ktoré bolo výrazne ovplyvnené, súdobou minojskou Krétou. Je známe  nádhernými freskami boxujúcich chlapcov, rybára, flotily aťd.  Svojím výskumom, súčasné poznanie o ňom, výrazne ovplyvnil grécky profesor archeológie Spyridon Marinatos. Zomrel v roku 1974 na nálezisku, pri páde do výkopovej sondy, keď kontroloval postup archeologických prác. Samotné mesto z doby bronzovej, postihla pravdepodobne v roku 1628 pred n. l. alebo 1650 pred n. l. sopečná katasrofa, ktorá vtedy priam rozmätala ostrov Thera (Santorini). V kuloároch, preto nesie lokalita Akrotiri  označenie bronzové Pompeje. Zdá sa, že Akrotiri stále neobchádza záhadná „kliatba“…

debata chyba