Na Chlebe stavajú novú lanovku

Približne 170 miliónov Sk bude stáť výstavba novej kabínkovej lanovky v oblasti vrchu Chleb v rekreačnom stredisku Vrátna, ktorú chcú sprevádzkovať pred začiatkom tohtoročnej zimnej turistickej sezóny.

28.09.2005 14:00
debata

 Minulý týždeň tam dokončili betónovanie základov pre stĺpy lanovky, ktoré začínajú postupne osádzať.

Lanovku začali stavať v júli a nahradí existujúcu (nefunkčnú) se­dačkovú lanovku typu Von Roll, ktorá tu premávala 52 rokov. Nová jednolanová kabínková dráha je značky Doppelmayr s odpojiteľnými vozňami typu Swoboda Ultra. Lanovka je určená pre prepravu peších turistov a lyžiarov vo vyhľadávanom stredisku cestovného ruchu vo Vrátnej-Chleb v pohorí Malá Fatra. „Súčasne s výstavbou lanovky rekonštruujeme aj dve jej stanice (hornú a dolnú) a ďalšie objekty a zariadenia. Uvedená investícia má pomôcť skvalitniť služby poskytované v nástupnej a výstupnej stanici,“ uviedol Kucka.

Nová lanovka v oblasti vrchu Chleb (Snilovske sedlo) prepraví za hodinu 900 osôb. Jej prevýšenie je 750 metrov, vrcholová stanica sa nachádza vo výške 1 500 metrov (m). Lanová dráha bude dlhá 1 815 m a túto vzdialenosť prekoná za 6 minút. Na trati bude 23 kabínok, ktoré budú premávať rýchlosťou 6 m/s.

debata chyba