Praha vás nenechá chladných

V globálnom meradle patrí Praha medzi turistami najvyhľadávanejšie európske metropoly. Panoráma mesta, ktoré videla legendárna Libuša vo svojom sne, je predpokladám všetkým dobre známa.

20.07.2005 09:49
Praha Foto:
Praha
debata

Taktiež notoricky známe sú zábery na Hradčany, Karlov most, Staromestské námestie, Pražský orloj so Staromestskou radnicou, Vltavu posiatu množstvom mostov. Napriek našej „presýtenosti“ výjavmi z Prahy, môžeme pokojne povedať, že toto mesto v podstate nepoznáme. Skôr, ako cieľ poznávacieho výletu, Prahu totiž  navštevujeme pracovne, študijne alebo obchodne a vtedy veľa priestoru na prehliadku nemáme.

Hradčany – sídlo kráľov a prezidentov

Pohľad na Pražský hrad od Vltavy si vybavíme v pamäti v momente. Tu sídlili mocní i menej vplyvní českí králi ako napríklad Karol IV., nedávno vyhodnotený našimi západnými susedmi za najvýznamnejšiu osobnosť českých dejín. V katedrále sv. Víta sú pochovaní českí panovníci a uchované korunovačné klenoty nesmiernej hodnoty. Tí skôr narodení si ešte pamätajú voľby česko-slovenských prezidentov vo Vladislavskej sále. V hradných priestoroch  boli umiestnené preslávené zbierky cisára Rudolfa II., veľkého milovníka umenia a vedy. Známa je pôvabná Zlatá ulička, menej už starobylý kláštor sv. Juraja. V blízkosti hradu sa nachádza Belveder – elegantný renesančný kráľovský letohrádok umiestnený v parku. Cez Hradčanské námestie sa môžete prejsť k Strahovskému kláštoru alebo až na vrch Petřín s rozhľadňou vzdialene pripomínajúcou miniatúru parížskej Eiffelovky.

Nerudova Malá strana

Po Zámockých schodoch alebo niektorou z uličiek schádzame smerom k Vltave. Pred nami ožívajú postavičky z Nerudových Povídek malostranských. Aj keď väčšina turistov kráča najkratšou cestou ku Karlovmu mostu alebo k najkrajšiemu malostranskému chrámu – barokovému kostolu sv. Mikuláša, ktorý sa nachádza v srdci štvrti, je príjemné zájsť do bočných uličiek a objaviť menej známe pražské pamiatky. Takou je napríklad chladný a pomerne impozantný kostol johanitov. Priamo na brehu Vltavy sa nachádza malebná Kampa, ostrov ktorý obmýva jedno rameno rieky zvané Čertovka. Domy tesne priliehajú k Čertovke, jej tok roztáča mlynské kolesá a vy máte pocit, že ste sa ocitli v stredoeurópskych Benátkach.

Staré mesto pražské

Keď prejdeme (lepšie povedané pretlačíme sa) cez Karlov most, historicky druhý najstarší kamenný pražský most, ocitneme sa vo štvrti,  v ktorej takmer každý objekt v sebe skrýva architektonickú krásu a historickými udalosťami preplnený obsah. Srdcom tejto štvrti je Staromestské námestie, považované aj za centrum celej Prahy. Nachádza sa na ňom Staromestská radnica, ktorej časť bola ešte počas 2. svetovej vojny zbombardovaná. Na tomto námestí už tradične oslavujú Česi titul majstrov sveta v hokeji. Vo štvrti je množstvo významných kostolov všetkých známych slohov (za návštevu stojí napr. kostol Panny Márie pred Týnem, križovnícky kostol sv. Františka), ale aj ďalšie objekty a komplexy.

**Mystický Josefov **

Podľa mena menej známa štvrť bola osídlená židovskými obyvateľmi Prahy. Praha dala židovskému svetu viacerých velikánov vedy, umenia či literatúry za všetkých spomeňme Franza Kafku. Po židovskej komunite ostalo viacero synagóg, z ktorých Staronová synagóga patrí k najstarším v Európe. Pražania židovského vierovyznania dali mestu mnoho legiend, napríklad povestný príbeh o vytvorení Golema. Jedným z najnavštevo­vanejších miest niekdajšieho Josefova je starý židovský cintorín, v ktorom odpočíva viacero známych osobností bývalého židovského geta.

Nové mesto – svedok významu mesta a štátu

V čase svojho vzniku, v dobe Karola IV., pohltilo Nové mesto pražské viacero menších dediniek a sídiel.  Prehliadku môžeme začať pri Vltave, kde sa na rozhraní Starého a Nového mesta nachádza budova Národního divadla. Tento symbol českého národného cítenia bol postavený v 2. polovici 19. storočia v neorenesančnom slohu. Odtiaľto o niečo  ďalej južným smerom sa nachádzajú dva významné stavebné komplexy: kostol P. Márie a Karla Veľkého na Karlove a P. Márie na Slovanoch (Emauzy). Monumentalitu Nového mosta zdôrazňujú dve rozlohou obrovské námestia Karlovo (pôvodný Dobytčí trh) s Novomestskou radnicou a Václavské námestie (Konský trh) so známou siluetou Národného múzea, pred ktorým je umiestnená socha sv. Václava.

Bájami opradený Vyšehrad

V tieni Pražského hradu je druhé významné pražské opevnenie – Vyšehrad. Jeho vznik a najstaršie dejiny sa spájajú s počiatkami českého štátu a najstarších Přemyslovcov. Sídlil tu napr. v 2. polovici 11. stor. Vratislav II., české knieža a neskorší český kráľ. Po týchto dávnych dobách presiaknutými legendami a mýtami ostala malá rotunda sv. Martina. Panorámu Vyšehradu dotvára kostol sv. Petra a Pavla, ktorý prešiel viacerými mladšími úpravami. V komplexe sa nachádza aj pohrebisko významných českých osobností – Slavín. Z Vyšehradu, ale aj ďalších pražských vyvýšením, môžeme doslova vychutnávať jedinečnú panorámu jedného z najkrajších európskych miest.

debata chyba