Čo treba vidieť v Španielsku

Krajina Hispánskeho polostrova patrí medzi najatraktívnejšie miesta dovolenkárov. Ak prídete na pevninské pláže tejto krajiny, tak sa nevyhýbajte miestam ktoré vás lákajú minulosťou, prežívajúcou tradíciou a prírodnou krásou.

20.07.2005 11:45
debata

***Altamíra**

Jaskynná galéria pravekého umenia lovcov mamutov z obdobia asi 13 500 pred n. l.. V jaskyne sa nachádzajú kresby zvierat z doby ľadovej. Altamíra sa rozprestiera pri Santillane del Mar, 30 km západne od Santanderu. Býva nazývaná aj Sixtínskou kaplnkou pravekého umenia. Dnes sa v jej blízkosti nachádza múzeum kopírujúce aj interiér jaskyne. Prístup do samotnej jaskyne je obmedzený z dôvodu zachovania malieb.

*** Granada**

Mesto na úpätí pohoria Sierra Nevada bolo kedysi centrom Maurského štátu a osídlené bolo už v 5. storočí pred n. l. Najznámejšia a najslávnejšia pamiatka z tohto obdobia je palác Alhambra – rozsiahly komplex palácov, pevností, veží a záhrad postavených v arabskom štýle. Vraví sa o nej, že jet o krásna mestská záhrada.

*** Sevilla**

Mesto nie je po celý rok zavalené turistami, a preto si môžete jeho atmosféru a pamiatky vychutnať v pokoji. Dominantou mesta je minaret z 12. storočia La Giralda. Katedrála v Seville je tretia najväčšia na svete. V meste je pochovaný aj Krištof Kolumbus, ktorý považovaný za objaviteľa tzv. nového sveta – Ameriky. Do svojej smrti si myslel, že doplával k ostrovom a brehom Indie..

*** El Trocal**

V nadmorskej výške 1 300 metrov sa nachádza unikátna prírodná sieť ciest a tunelov priamo medzi skalami. Skaly sú do rôznych útvarov vytvarované vetrom a vodou. Najznámejšie z nich sa volajú lievance. Prírodný výtvor nájdete neďaleko Malagy.

*** Toledo**

V Tolede možno vidieť všetky etapy španielskeho umenia – arabské, židovské alebo kresťanské stavby. Katedrála v Tolede je považovaná za najhispánskejšiu zo všetkých španielskych katedrál. Stojí tu aj  dom maliara El Greca, ktorý pochádzal z Kréty (narodil sa v roku 1541 v Phodele pri Heraklione) odkiaľ ušiel pred Turkami. K jeho najznámejším dielam patrí „Pohreb grófa Orgaze“ pro Santo Tomé v Toledu (namaľoval ho okolo roku 1586). V Tolede zomrel v roku 1614.

debata chyba