Z Tatier poletíme do Londýna

Priame letecké spojenie s Londýnom bude mať po Bratislave aj Poprad-Tatry, ktoré je najvyššie položeným medzinárodným letiskom v Európe (718 m.n.m.). Spoločnosť SkyEurope začne prevádzkovať pravidelnú linku 3. decembra 2005. Lietať bude každú stredu a sobotu.

22.07.2005 14:52
debata

Cieľovým letiskom bude Londýn Stansed, odkiaľ budú lietadlá štartovať o 9.00 h. Odlety z Popradu sú plánované o 13.10 hodine. Primátor mesta Anton Danko verí, že časom sa podarí naplánovať lety z Popradu na ranné hodiny, aby boli výhodnejšie pre slovenských cestujúcich. „Ak bude priama linka dostatočne vyťažená, prevádzkovateľ bude mať záujem lietať častejšie“. Primátor nevylúčil ani záujem ďalších leteckých prepravcov o spojenie s Popradom, ktorý môže byť východiskom aj pre cestujúcich z poľskej strany Vysokých Tatier.

 O letecké spojenie Popradu s Londýnom sa zasadil majoritný vlastník AquaCity v Poprade Ján Telenský, ktorý si predsavzal „do troch rokov dostať Tatry na mapu Európy“. Letecké spojenie so svetom považuje za základ rozvoja cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách a na Slovensku, ktoré si zahraničie neustále zamieňa so Slovinskom. Podľa neho sa o Slovensku vie vo svete veľmi málo. Rezervy vidí aj v kvalite služieb. Personál v zariadeniach cestovného ruchu akoby chcel v návštevníkoch vzbudiť dojem, že „otravujú“. Podľa Telenského, ktorý dlhé roky žil v Británii, avšak vzhľadom na svoje korene a rodinné väzby sa stále cíti byť Čecho-Slovákom, dôležité je, aby sa hostia na Slovensko často a radi vracali.

Popradské letisko čakajú v súvislosti so spustením priameho leteckého spojenia s Londýnom viaceré úlohy. Riaditeľka Anna Kováčová uviedla, že predovšetkým treba dokončiť časť oplotenia z východnej strany letiska a upraviť chcú aj interiér hál, aby spĺňali požadované kritéria na bezpečnosť cestujúcich.

debata chyba