Pokojnú dovolenku zažijete na Chalkidiki

Spýtajte sa Gréka na najkrajšiu časť jeho krajiny a odpovie vám Chalkidiki. Boh mora Poseidón tu podľa legendy vraj zabodol do Egejského mora svoj trojzubec. A tak vznikli tri prsty polostrova - Kassandra, Sithonia a Athos, vnárajúce sa do mora.

27.07.2005 09:25
debata

Až 500 km dlhé pobrežie je lemované romantickými plážami a zelenými chrbtami pahorkov s hustým lesným porastom. Po približne hodine jazdy z Thessalonik sa ocitnete v prírodnom raji takmer nepoškvrnenom civilizáciou. Nekonečné piesočné pláže sa tu striedajú so zátokami v objatí skalných útesov. Najrušnejším a zároveň najobľúbenejším polostrovom je Kassandra.

Na jej západnom pobreží nájdete pokoj v romantických zákutiach malých rybárskych dediniek, akými sú napríklad Siviri, Possidi, Nea Skioni, Mola Kaliva alebo Loutra, kým na východnom si užijete ruchu, zábavy i nákupov v moderných letoviskách. Kalithea, Chanioti, Kriopigi, Pefkochori alebo Polychrono sú známe nielen dlhými plážami, ale najmä čulým nočným životom. Sithonia je povestná divokosťou a drsnosťou prírody, niekoľkými menšími letoviskami a členitým pobrežím. Najvýchodnejší výbežok Chalkidík – Athos – je pod správou mníšskeho štátu. Vstup na toto územie je povolený za zvláštnych podmienok, aj to iba mužom. Prvé kláštory tu boli založené v 10. storočí, o storočie neskôr bol vydaný zákaz vstupu žien na Svätú horu a ten platí dodnes. Z mestečka Uranopolis sa však môžete výletnou loďou vydať na plavbu pozdĺž pobrežia a pozrieť si kláštory postavené na miestach, kde sa už pred storočiami zastavil čas.

Čo sa oplatí vidieť, keď ste v Chalkidiki

*** Thessaloniki:** druhé najväčšie mesto Grécka. Nad mestom sa dnes týčia staré mestské hradby a zvyšky starého mesta. Zaujímavá je návšteva Kostola sv. Dimitria, centra mesta, ale aj rybieho a zeleninového trhu. Romantici si môžu posedieť v niektorej z kaviarničiek na Aristotelovom námestí alebo sa poprechádzať po promenáde pri Bielej veži.

*** Meteora:** kláštory vo vnútrozemí postavené na vysokých skalách. Nik v skutočnosti nevie, ako sa pred storočiami podarilo mníchom postaviť tieto stavby v tristometrovej výške. V súčasnosti už môžu aj turisti vidieť tieto zázraky zblízka. Dva z kláštorov možno navštíviť aj vnútri a obdivovať ich nástenné maľby a ikony.

*** Toroneos:** plavba loďou pozdĺž stredného prsta Chalkidík – Sithonie – so zastávkami na plážach a v „pirátskej zátoke“ Porto Koufo a Nea Marmarás.

*** Waterland:** vodný park leží asi 20 km od Thessaloník. Je to malé vodné mesto, ktoré má niekoľko bazénov, detské bazény, bazény s umelými vlnami a hydromasážou, kĺzačky rozličných tvarov, dve umelé rieky, malé kasíno, obchody, reštaurácie, tenisové kurty, basketbalové ihrisko.

debata chyba