V Chorvátsku rátajte s vyššou premávkou

Na chorvátskych cestách cez víkend očakávajú 10- až 15-percentný nárast premávky dovolenkárov v porovnaní s minulým víkendom, pričom sa treba pripraviť na veľmi vysoké teploty - až do 40 stupňov Celzia.

29.07.2005 13:55
debata

Minulý víkend diaľnicou Záhreb-Split prešlo 157.000 áut, tento víkend sa očakáva 180.000 vozidiel.

Ako informovala agentúra HINA, správca ciest, spoločnosť Hrvatske autoceste (HAC), spolu automobilovým klubom a službou prvej pomoci prijali opatrenia, aby cestovanie uľahčili. HAC pripravila veľké zásoby pitnej vody, ktoré bude rozdávať na miestach, kde sa vytvoria zápchy a kolóny.

V sobotu 30. júla budú od 04.00 h v tuneli Mala Kapela otvorené oba jazdné pruhy smerom na juh, k moru. Trvanie tohto opatrenia bude závisieť od intenzity premávky, obnovenie obojsmernej premávky v tuneli sa čaká od 10.00 h. Počas jednosmernej premávky budú autá smerujúce z juhu na Záhreb z diaľnice presmerované na odbočke Brinje na štátnu cestu D23 cez Josipdol a Malu Kapelu na Ugulin.
 V prípade väčších zápch v tuneli Sv. Rok bude časť áut smerujúcich k moru presmerovaná na východe Gornja Ploča a Sv. Rok na cesty D50 a D27. Doprava smerom na sever bude odklonená na diaľničnej odbočke Maslenica.

S cieľom zaistiť maximálnu bezpečnosť bude pri vchodoch do tunelov Mala Kapela a Sv. Rok stála služba rýchlej zdravotníckej pomoci. HAC bude v prostredníctvom chorvátskeho rozhlasu v priebehu celého dňa každých 30 minút informovať vodičov o situácii na cestách.
 

Chorvátska polícia opätovne apelovala na vodičov, aby sa na cesty vydali odpočinutí, odporučila, aby vyštartovali vo večerných alebo skorých ranných hodinách a cestovali autami v dobrom technickom stave, so zásobami tekutín na pitie. V prípade menšej dopravnej nehody vyzývajú odsunúť vozidlá z cesty, aby neprekážali v premávke.

debata chyba