Ako sa správne stravovať na dovolenke

Najlepším liekom na žalúdočné problémy počas dovolenky je vyhnúť sa rizikovým potravinám. Viete o tom, že až štyridsať percent dovolenkárov trpí v zahraničí žalúdočnými problémami. Rôznych ťažkostí spojených s trávením pribúda úmerne s rastom nových destinácií.

02.08.2005 12:17
debata

Cestujeme totiž čoraz ďalej a do exotickejších prostredí. „Náš  organizmus nemusí zmenu jedálneho lístka, klímy a celkového stravovacieho stereotypu vždy zvládnuť. Preto by sme mali byť na dovolenke vo vzťahu k potravinám a stravovaniu veľmi obozretní. Nie je to ľahké, no je lepšie obetovať jeden kebab či čevapčiči ponúkané pouličnými predavačmi, ako prežiť polovicu dovolenky v nemocnici,“ hovorí doktorka Alžbeta Béderová z poradne zdravia pri Úrade verejného zdravotníctva.

Najčastejšia salmonela

V súčasnosti najčastejším „dovolenkovým“ ochorením je salmonelóza vyvolávaná baktériami Salmonela Enteris. Prvé príznaky sa môžu objaviť už po dvanástich hodinách. Prejavia sa prudkým zápalom žalúdočnej a črevnej sliznice, sprevádzaným horúčkou a hnačkami. Ochorenie sa prenáša v 35 percentách výrobkami z mäsa a vnútorností, nasledujú mliečne výrobky s podielom 25 percent a vajcia s podielom 15 percent. Zriedkavejší je prenos rybacím mäsom, zeleninou a cukrárskymi výrobkami.
Salmonely sa zachytávajú na povrchu mäsa, kde sa pri zlom skladovaní, najmä pri nevhodne vysokej teplote masívne rozmnožujú a prenikajú hlbšie do potraviny. Množenia sú schopné dokonca aj pri 10 _oC. Var ich zničí zhruba za minútu, ale pri 80 _oC odumierajú až po piatich minútach.

Najlepšia je prevencia

Veľmi častým letným ochorením je aj kampylobakterióza sprevádzaná horúčkou a veľmi nepríjemnými kolikovými bolesťami brucha a hnačkou. Prameňom nákazy sú síce väčšinou domáce zvieratá, ale môže sa šíriť aj vďaka nedostatočne tepelne spracovanému mäsu, čo platí dvojnásobne pre dovolenkárov. Prednostne sú postihnuté deti a starší ľudia.

Nech už je hnačkové ochorenie spôsobené akoukoľvek baktériou, veľmi dôležitá je rehydratácia, teda opätovné zavodnenie organizmu a prijímanie potrebných liekov. Ako to však býva, najdôležitejšia je prevencia.Preto vám prinášame niekoľko dobre mienených rád. Pri ich dodržiavaní sa môžete naplno oddať pôvabom vytúženej dovolenky bez rizika, že skončíte v kŕčoch na hotelovej izbe či dokonca v nemocnici.

1. Strava pred cestou a počas cesty by mala byť ľahká, založená na báze ovocia a zeleniny. Ťažké mastné jedlá môžu v spojení s vysokou teplotou v aute alebo autobuse spôsobiť žalúdočné problémy. V prípade vodiča môže dôjsť konzumáciou ťažkých jedál k malátnosti a zníženej pozornosti. Počas cesty pite veľa tekutín, a to aj v prípade, ak nemáte pocit smädu. Dehydratácia je veľmi nebezpečná. Vedie k zníženiu tlaku a následne aj k strate vedomia. Na pitie nie sú vhodné sladké, sýtené a studené nápoje. Smäd najlepšie uhasí vlažný čaj alebo vlažná, stredne sýtená minerálka. Nezabudnite, káva povzbudzuje len v malom množstve.

2. Ak sa rozhodnete pre dopravu čerstvých potravín, mali by ste mať v aute minimálne chladiaci box. V takom prípade môžete pomerne bezpečne prepravovať napríklad suché salámy a tvrdé syry. Neodporúča sa preprava čerstvých mäkkých údenín, pretože voda v nich podporuje hnilobné procesy. V takom prípade by ste si mali vopred preveriť, či na mieste pobytu, napríklad v kempe, bude k dispozícii chladnička. Na to ľudia často zabúdajú. Na prepravu najvhodnejšie sú dehydrované potravy, ako vrecúškové polievky a cestoviny. Z mliečnych výrobkov je vhodné výlučne trvanlivé mlieko.

3. Preprava čerstvého mäsa sa absolútne neodporúča a navyše je vo väčšine štátov zakázaná alebo veľmi obmedzená. Ak sa aj rozhodnete zobrať so sebou mäso, malo by ísť o mäso, ktoré je tepelne upravené a sterilizované minimálne tri hodiny. Pri nákupe mäsových produktov v konzervách treba uprednostniť pevné konzervy pred takzvanými polokonzervami z mäkkých obalov a navyše dobre skontrolovať dátum spotreby. Lepšie je kupovať menšie balenia, ktoré sa hneď po otvorení spotrebujú. To platí aj o trvanlivom mlieku.

4. Na dovolenke by ste mali celkovo odľahčiť aj jedálny lístok. V zmenených klimatických podmienkach, najmä horúčavách, to organizmu veľmi prospeje. Hlavnú úlohu by mali hrať cestoviny, zelenina a ovocie. Všetko však treba dôkladne umyť. Na mieste pobytu by ste sa mali úplne vyhnúť pouličnému predaju mäsových jedál. Riziková je aj zmrzlina a cukrárenské výrobky. Lepšie je opäť nakupovať kvalitné konzervy alebo mrazenú značkovú zmrzlinu. Doprajte si miestne špeciality, no výlučne v solídnych reštauráciách. Nikdy nepite vodu z vodovodu, ale len distribuovanú vo fľašiach.

5. Na dovolenku je vhodné zobrať so sebou lieky, ktoré vám pomôžu v prípade tráviacich problémov. Nákup liekov v zahraničí môže byť totiž podstatne drahší a navyše je spojený s neznalosťou tamojších liečiv a jazykovou bariérou. Pred žalúdočnými problémami počas cestovania ochráni citlivých jedincov a deti napríklad Kinedril podávaný už pred cestou. V prípade zvracania či hnačky je vhodný Endiaron alebo Endiform. V prípade, ak nevoľnosť neustupuje viac ako deň, bezpodmienečne vyhľadajte lekársku pomoc. Dehydratácia organizmu môže viesť až ku kolapsu. Tu pomôže len infúzia.

debata chyba