Začal sa návrat Kon Tiki

Vnuk svetoznámeho nórskeho moreplavca Thora Heyerdahla Olav chce v spoločnosti ďalších piatich mužov zopakovať dobrodružnú expedíciu Kon Tiki svojho starého otca z roku 1947, pri ktorej prekonal Pacifik.

28.04.2006 14:43
debata

Tento týžden sa piati následníci slávnej osobnosti vydali z prístavu Callao v peruánskej Lime na asi 6000 kilometrov dlhú trasu, ktorá ich povedie na Tahiti.

Ich plachetnica Tangaroa o dĺžke 18 metrov, ktorá je kópiou lodí starých Inkov, bude využívať výlučne vietor a Humboldtov prúd.

Aj Thor Heyerdahl vyštartoval s Kon Tiki na svoju slávnu cestu v 28. aprílový deň roku 1947, a to takisto z prístavu Callao.

O 101 dní neskôr dorazil na atol Raroia v Polynézii. Jeho teórii o údajnom osídlení tohto regiónu ľuďmi zo západného pobrežia Južnej Ameriky však experti protirečia.

Plavbou z roku 1947 sa malo dokázať, že na lodi z balzového dreva mohli do Polynézie priplávať obyvatelia z Južnej Ameriky.

Väčina vedcov však tento dôkaz viac-menej neakceptuje. Napriek tomu pripúšťajú, že indiánske obyvateľstvo z Južnej Ameriky prostredníctvom diaľkových plavieb z oboch strán mohlo byť v kontakte s Plynézanmi obývajúcimi ostrovy Pacifiku.

Na záver treba podotknúť, že nedávno – 18. apríla, uplynuli 4 roky od smrti nórskeho archeológa, etnografa, zoológa, cestovateľa,  a popularizátora vedy Thora Heyerdhala, ktorý sa narodil sa 6. októbra 1914 v nórskom Larviku.

debata chyba