Za elektrické Kangoo Z.E. si Renault pýta 20 000 eur

Renault začal prijímať predbežné objednávky na svoje elektrické úžitkové vozidlo. Zaroveň zverejnil cenu.

23.09.2010 08:15
Renault Kangoo Express Z.E. Foto:
Renault Kangoo Express Z.E.
debata

Renault Kangoo Express Z.E. je plnohodnotným úžitkovým vozidlom pre mestské využitie. Pri dĺžke 4,2 metra a hmotnosti 1410 kg odvezie dvoch pasažierov a 650 kg nákladu. Sú to rovnaké hodnoty ako má úžitkové Kangoo so spaľovacím motorom.

Pod kapotou sa nachádza elektromotor s výkonom 44 kW (60 k) a krútiacim momentom 226 Nm, ktorý postačuje na elektronicky limitovanú rýchlosť 130 km/h. Dojazd s plnými 22 kWh batériami je 160 km.

Batérie sa nachádzajú pod podlahou nákladného priestoru a nijako neobmedzujú prepravnú kapacitu vozidla. Ukazovatele a prístroje v interiéri sú prispôsobené povahe pohonu. Počas dobíjania batérií cez konektor na prednej maske vozidla je možné naprogramovať si zohriatie alebo vychladenie kabíny na požadovanú teplotu.

Renault Kangoo Express Z.E. prichádza s cenou 20 000 eur bez DPH, čo ho radí medzi najlacnejšie elektrické vozidlá. Mnohé krajiny ponúkajú navyše dotácie alebo daňové úľavy pre ekologické vozidlá až do výšky 5000 eur. Tým sa cena Kangoo Express Z.E. dostane na niektorých trhoch na úroveň okolo 15 000 eur bez DPH. Ak si k tomu prirátame lacnejšiu prevádzku, pravdepodobne aj lacnejší servis, prípadne iné výhody (bezplatný vstup do centra veľkých miest), Kangoo Express Z.E. by mohlo byť zaujímavou alternatívou pre podnikateľov. Nie však u nás.

debata chyba
Články podľa značiek