Vo Viedni vystavujú krásy Dunaja

V Technickom múzeu vo Viedni je momentálne podnetná výstava, zameraná na cestovanie prostredníctvom fotografie za krásami a technickými vymoženosťami Dunaja.

07.07.2005 11:05
debata

Ide o výstavu Modrá – objavovanie rieky Dunaj. Výstava sa začína zmienkami o mýtoch o „krásnom modrom Dunaji“, avšak potom prechádza k prezentovaniu rieky z omnoho menej známejších perspektív. Zaznamenáva technologické znovuobjavovanie Dunaja, druhej najdlhšej rieky Európy, od polovice 19. storočia. Dokumentuje – množstvo historických modelov, objektov a záberov – masívne stavebné projekty, ktoré mali formovať „nový Dunaj“, rozpráva nám o lodiach, lodeniciach, mostoch a prístavoch, no tiež aj o ľuďoch, miestach a mestách, ktoré sa mali zmeniť spolu s riekou.

 Púť sa začína vo Viedni a prevedie nás dve tisíc kilometrov východným smerom po rieke k Čiernemu moru. Vo Viedni sa dozvieme, ako sa mesto stalo Metropolou na Dunaji. V Budapešti navštívime malý ostrov Óbuda, na ktorom poldruha storočia prevádzkoval DDSG svoju najväčšiu lodenicu. Na hraniciach medzi Srbskom a Rumunskom prejdeme cez Železnú bránu.

 Do Suliny. Fotografická cesta po Dunaji. Výstava je kombináciu kultúrnej histórie Dunaja a objavovania jeho súčasnosti. Pozvánku na zväčšenie svojich pohľadov na rieku na fotografiách dostali dvaja renomovaní umelci Iosif Király (Bukurešť) a Sophie Ristelhüberová (Paríž). Výstava je platformou, kde sa ich dojmy spájajú a konfrontujú s historickými objektmi.

 Király navštívil lokality na brehoch Dunaja, ktorým vtlačila pečať priemyselná éra. Je autorom záberov na bývalú lodenicu DDSG v Budapešti, ako aj riečnych prístavov Turnu Severin, Giurgiu a Brăila. Ristelhüberová zdokumentovala záverečné kilometre toku Dunaja pri ceste cez kanály delty rieky. Jej cesta sa skončila v Suline, kde sa modrý Dunaj vlieva do Čierneho mora.

debata chyba