Európa chystá ďalší podvodný tunel dlhý takmer 30 kilometrov. Otvoriť sa má už do roku 2030

Horské či morské tunely výrazne zrýchľujú a uľahčujú dopravu. Na stole je nový plán, ktorý chce výstavbu zrealizovať už v priebehu štyroch rokov.

09.05.2024 06:00
debata (7)

Ide o podvodný vlakový tunel, ktorý by spojil Španielsko a Maroko. Otvoriť by sa mohol už do majstrovstiev sveta v roku 2030, páše Moroccoworldnews.

Ambiciózny plán na prepojenie dvoch kontinentov by mohol byť dokončený už o päť rokov, teda by mohol začať fungovať začiatkom roku 2030.

električkový tunel Čítajte viac Pod Odesou sa tiahne najdlhšia spleť katakomb sveta. Mapa neexistuje, ľudia v nich záhadne miznú

Podľa správ citujúcich výskumníkov zo španielskej spoločnosti Secegsa, španielskej spoločnosti pre štúdie pevných komunikácií, nedávne štúdie potvrdili životaschopnosť projektu aj jeho časovú vykonateľnosť v horizonte piatich rokov.

Tunel by meral 27,7 kilometra pod morom a ďalších 11 kilometrov pod zemou, uvádzajú správy španielskych médií.

Okrem dvoch tunelov určených pre vlaky sa plánuje aj tretí tunel, ktorý bude slúžiť ako prevádzkový tunel.

Správy naznačovali, že tunely spoja španielske hlavné mesto Madrid priamo s marockou ekonomickou veľmocou Casablancou.

Cestujúci by na tejto trase strávili približne päť a pol hodiny.

Kľúčový projekt oblasti

Zdroje uvádzajú, že tento posun v stratégii prichádza v čase, keď sa Španielsko, Maroko a Portugalsko pripravujú na Majstrovstvá sveta vo futbale 2030.

Po dokončení tunela by sa mohol stať kľúčovým infraštruktúrnym projektom v regióne.

Vysokorýchlostné vlaky sú určené na prepravu cestujúcich medzi štyrmi hlavnými stanicami v oboch krajinách.

Madrid bude slúžiť ako hlavný východiskový bod, po ktorom bude nasledovať zastávka v juhošpanielskom Algeciras.

Všetky detaily výstavby, vrátane logistiky a financovania, nie sú doposiaľ zverejnené, no je jasné, že celkový úspech projektu závisí aj od spolupráce medzi Španielskom, Marokom a potenciálnymi externými partnermi, ako je Európska únia.

Projekt už pritiahol pozornosť niekoľkých medzinárodných multilaterálnych organizácií, medzi inými aj Zväz arabského Maghrebu, Európsku komisiu, Barcelonský proces a Úniu pre Stredozemie.

Sklenený tunel, ryby, rybník, Morava, Modrá, podvodný tunel Čítajte viac Sklenený tunel pod rybníkom. Na Morave! more, ryby, oceán, tuniaky, Čítajte viac Najdlhší podvodný železničný a cestný tunel na svete otvoria o 6 rokov. Spojí dve európske krajiny, prejdete ho za 10 minút

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #tunel #Maroko