Sportage pred Kamiqom, v hre je aj Taigo. Toto sú najviac predávané SUV na Slovensku

Rebríčku najpredávanejších SUV a crossoverov na Slovensku dominujú tri značky - Škoda, Toyota a Kia.

27.03.2024 06:00
Volkswagen-Taigo-2022-1600-0a Foto:
Po dlhšom čase sa do rebríčku 15 najpredávanejších SUV a crossoverov na Slovensku prepracoval aj VW Taigo.
debata (2)

V roku 2023 sa na Slovensku podľa štatistík Zväzu automobilového priemyslu zaregistrovalo 88 003 nových osobných áut v kategórii M1. Dominantnými boli vozidlá SUV, ktorých sa spolu predalo 46 501 kusov (crossovery + SUV všetkých veľkostí), čo značí trhový podiel 52,8 percenta. O tom, že táto kategória je stále populárna svedčí aj fakt, že ich trhový podiel sa oproti roku 2022 takmer o 2 percentá zvýšil.

Pokiaľ sa pozrieme na predaj SUV na Slovensku v aktuálnom roku, tak tento trend pokračuje prakticky bez zmeny. Aj naďalej dominantnými zostávajú SUV, ktorých sa za prvé dva mesiace tohto roku predalo 8 412 (crossovery + SUV všetkých veľkostí), čo značí trhový podiel 53,80 percenta. Len pre zaujímavosť – v medziročnom porovnaní je to len minimálny pokles na úrovni jedného percenta – za január a február 2023 bol ich podiel 54,80 percenta.

O novom Kodiaqu a Superbe hovorí šéf Škody Auto Slovensko Jaroslav Hercog
Video

V nižšie uvedenom rebríčku je 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku za prvé dva mesiace roku 2023. V januári sme upozornili na to, ako dobre sa chytil na slovenskom trhu Ineos Grenadier, z ktorého sa za prvý mesiac predalo 5 kusov. Vyzerá to tak, že záujem oň pretrváva, za prvé dva mesiace sa predalo už 9 kusov. To je viac, než sa v rovnakom období predalo spolu z jeho dvoch najväčších a na trhu oveľa viac zavedených konkurentov – Jeepu Wrangler a Fordu Bronco.

Grenadier je ortodoxný drsný britský off-road, patriaci do kategórie G2. De facto je to technologicky vylepšená kópia bývalého Defenderu s vysoko nadštandardnými terénnymi schopnosťami, ktorá začína v 5-miestnej verzii na sume vyše 76-tisíc eur. Takýchto áut je na trhu v súčasnosti už minimum a boli by sme radi, ak by na ňom vydržalo.

Dacia-Duster-2024-1600-06 Čítajte viac Prvý francúz až na 30. mieste. Toto je 15 najpredávanejších áut na Slovensku

Ak sa pozrieme priamo do rebríčku, tak dve tretiny modelov v ňom majú „na svedomí“ tri značky – Toyota so 4-násobným zastúpením (C-HR, Yaris Cross, RAV4 a Corolla Cross), Škoda s trojnásobným (Kamiq, Karoq, Kodiaq), rovnako ako aj Kia (Sportage, Xceed, Stonic). Pri škodovke sa všetky tri spomenuté modely dostali dokonca do prvej päťky.

Po dvoch mesiacoch prišlo k zmene, aktuálne sa do čela rebríčku vrátila Kia Sportage, ktorá mu kraľovala väčšinu minulého roku a na druhé miesto odsunula Škodu Kamiq. Do rebríčku top 15 sa po čase dostal aj druhý Volkswagen – nie je to však T-Cross, ale pomerne prekvapivo Taigo, ktorému patrí aktuálne 14. priečka. Z rebríčka oproti januáru vypadli Suzuki Vitara a prémiový Mercedes-Benz GLE.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

V ďalšej časti článku nájdete rebríček 15 najpredáva­nejších SUV na Slovensku za január a február 2024 aj s medziročným porovnaním a aktuálnymi cenami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #najpredávanejšie autá na Slovensku #najpredávanejšie SUV
Články podľa značiek