Chorvátsko: Užitočné rady pre motoristov

V minulom roku vstúpil do platnosti nový zákon o bezpečnosti cestnej premávky, ktorý pre vodičov znamená výrazné sprísnenie doteraz platných predpisov, ale predovšetkým výrazné zvýšenie pokút za porušenie zákonov.

11.07.2005 08:42
debata

Doteraz povolených 0,5 promile alkoholu v krvi sa zmenilo na 0,0 promile, takže vodiči sa musia zriecť pohárika vína po dobrom jedle a v krvi nesmú mať ani kvapku alkoholu. Kto poruší toto nariadenie, hrozí mu pokuta 500–1 500 kn v prípade, že mu namerajú hodnotu do 0,5 promile, pri nameraní vyšších hodnôt môže byť výška pokuty až 3 000 kn. V minulom roku bola chorvátska polícia vybavená aj meracími prístrojmi, ktoré zaznamenávajú množstvo omamných látok v tele, jazda pod ich vplyvom je tiež zakázaná. Podľa nového zákona je na cestách povinnosťou jazdiť s nepretržite rozsvietenými svetlami (v opačnom prípade vodič riskuje pokutu 300 kn), je nevyhnutné používať bezpečnostné pásy a autosedačky pre deti mladšie ako 5 rokov (pokuta 500 kn) a mobilný telefón sa smie používať len so súpravou hands-free (telefonovanie bez tejto súpravy môže znamenať pokutu 500 kn). Cyklisti a motocyklisti sú povinní počas jazdy nosiť prilbu (za nedodržanie hrozí pokuta 700 kn).

Potrebujete zelenú kartu

Pri jazde Chorvátskom potrebujete zelenú kartu (doklad o poistení vozidla), vodičský preukaz (nie je potrebný medzinárodný) a technický preukaz. V prípade, že necestujete vlastným autom, potrebujete aj splnomocnenie – overené potvrdenie vlastníka o zapožičaní vozidla, najlepšie v anglickom jazyku.

Po diaľnici až do Splitu

Koncom júna tohto roka bol spojazdnený celý diaľničný úsek medzi Záhrebom a Splitom – bol otvorený dlhý tunel Maka Kapela a úsek pred Šibenikom, vďaka čomu je v prevádzke približne päťsto kilometrov dlhá autostráda od Gričanu na maďarských hraniciach cez Záhreb až do Splitu. a prejazd diaľnicou sa, samozrejme, platí. Od hranice po Záhreb je to 193 kún, od Záhrebu po Split sa platí 157 kún. Prejazd vyjde turistu približne na dvetisíc korún. Ušetrí však niekoľko hodín. Kým predtým trvala cesta aj dvanásť hodín (ak ste neostali trčať v zápche, dnes by sa mala dať rovnaká trasa zdolať za päť hodín. Na úseku medzi Záhrebom a Splitom vás čaká prejazd dvanástimi tunelmi, dvadsiatimi dvoma mostami a štyridsaťjeden viaduktmi. Náš tip: Ak nemáte radi diaľnice a radšej dáte prednosť pomalšej jazde, choďte starou cestou. Teraz je poloprázdna!

Výška pokút za iné priestupky

nedodržanie povolenej rýchlosti: 300–3 000 kn
nedovolené parkovanie: 300–500 kn
nedovolené predbiehanie: 300–1 000 kn
prechádzanie na červenú: min.1l 000 kn
nedanie prednosti v jazde: min. 1 000 kn
jazda v protismere: 1 000–2 000 kn
útek z miesta dopravnej nehody: min. 3 000 kn

debata chyba