Turistov počas leta čakajú v Trnavskom kraji novinky

Ryžovanie zlatiniek i Krupanská fčela budú patriť k novinkám, ktoré pre nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu prináša Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj. Ich cieľom je osloviť potenciálnych návštevníkov regiónu a predstaviť im zaujímavosti Trnavského kraja zážitkov. Informovala o tom riaditeľka KOCR Agáta Mikulová.

06.05.2024 10:20
debata

Jún bude patriť medzinárodnému hudobnému festivalu Pro musica nostra Tyrnaviensi, ktorý prináša klasickú hudbu na netradičné miesta Trnavského kraja, ale aj Cyklotúlačkám po Žitnom ostrove.

„Počas piatich sobôt budú mať turisti na bicykloch príležitosť spoznávať jedinečnosť Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, konkrétne Číčovského mŕtveho ramena. Na nenáročných výletoch po rovinatom teréne im odborník porozpráva o dôležitosti ochrany životného prostredia a predstaví im prírodné zaujímavosti najväčšieho riečneho ostrova v Európe Mikulová,“ uviedla. Prvýkrát pripravili aj ryžovanie zlata spojené so splavom.

„Výletníci, ktorí budú splavovať Dunajské ramená v okolí Šulianskeho jazera, si vyskúšajú ryžovanie zlatinky pomocou ryžovacej panvice tak ako za starých čias,“ avizoval Martin Palkovič z KOCR.

Vďaka spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Trnava Tourism sa na cesty už čoskoro vráti Smolenická fčela. Cieľom kyvadlovej autobusovej dopravy v Smoleniciach na úpätí Malých Karpát je motivovať turistov, aby nechali svoje autá doma.

Do Smoleníc sa odviezli vlakom a potom využili autobus, umožňujúci vystúpiť na ktorejkoľvek označenej zastávke, pozrieť si blízke atrakcie a potom opäť pokračovať v jazde.

Cestovný ruch v Trnavskom kraji zaznamenal v roku 2023 významný nárast, počet návštevníkov sa podľa údajov Štatistického úradu SR medziročne zvýšil o 17 percent a počet prenocovaní o takmer 11 percent. Pozitívny trend pokračuje aj v úvode roka 2024.

Aktuálne sú známe údaje za január a február. V týchto mesiacoch sa 40.400 návštevníkov postaralo o 129.580 pre­nocovaní, čo je medziročný nárast návštevníkov o 16,9 percenta a prenocovaní o 24 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj