John Cooper Works okorenil nové Mini

Ženevský autosalón sa stane pôdou na predstavenie najsilnejšej verzie Mini. Pod kapotou imidžových Mini s prívlastkom John Cooper Works sa ukrývajú motory s maximálnym výkonom 211 koní.

25.02.2008 18:55
Mini John Cooper Works Foto:
Základom pre najsilnejšie mini bola verzia Cooper S.
debata

Najšportovejšie Mini niesli vždy označenie John Cooper. Bokom neostala ani nová generácia, pod kapotu oboch verzií Mini putovali dielce zo súťažných špeciálov Mini Challenge. Základom najsilnejšej verzie je model Cooper S s motorom 1,6 litra prepĺňaným turbodúchadlom. Výsledkom posilňovacej kúry je maximálny výkon na úrovni 155 kW (211 k) a maximálny krútiaci moment predstavuje hodnotu 260 Nm, ktorá môže byť v špeciálnom overboostovom režime zvýšená o ďalších 20 Nm.

Dynamický a zároveň úsporný

Konštruktéri modifikovali riadiacu jednotku motora, zvýšili tlak prepĺňania a upravili vstrekovacie jednotky. Úpravou prešla aj mechanika motora, piesty a ojnice zosilnili. Na vyšší výkon sa adaptovala aj brzdová sústava, výfukové potrubie a prepracovali aj šesťstupňovú prevodovku, klasický diferenciál vymenili za diferenciál s elektronickou uzávierkou. Podvozok je tvrdší a kolesá majú 17-palcové disky.

Pri úpravách sa dbalo aj na ekologický rozmer. Motory aj po zvýšení výkonu spĺňajú normu Euro V a priemerná spotreba ostala na úrovni 6,9 litra. Mini Cooper JCW (John Cooper Works) pritom zrýchľuje z 0 na 100 km/h v priebehu 6,5 sekundy a maximálna rýchlosť predstavuje 238 km/h. Rozšírenie tachometra až na 260 km/h nie je teda samoúčelné.

Kompletný tuning

Kto si objedná kompletnú sadu, môže rátať so strešným spojlerom, športovým podvozkom s červeno lakovanými pružinami, karbónovými krytmi spätných zrkadiel. Získa tiež zosilňujúcu vzperu pod prednou kapotou, modifikované bočné smerovky, dierované brzdové kotúče. Interiér núka tiež množstvo prvkov: od športovej hlavice radiacej páky s karbónovým vzhľadom až po indikátor momentu preradenia na palubnej doske.

Mini Cooper Works sa bude v základnom prevedení predávať za 27 700 Eur, kombiverzia Clubman bude o 1800 Eur drahšia (29 500 Eur).

debata chyba
Články podľa značiek