Prehľad ženevských noviniek

Pre lepšiu orientáciu prinášame prehľad avizovaných noviniek autosalónu v Ženeve.

03.03.2008 17:14
Lexus IS -F Foto:
Ženevský autosalón ponúkne viac ako 130 premiér.
debata

Alfa Romeo

Najväčšou novinkou je bez akýchkoľvek pochýb Alfa Romeo 8C Competizione Spider. Na výstavisku sa predstaví v snehobielej karosérii. Podobne ako verzia kupé, aj Spider sa bude vyrábať iba v obmedzenej sérii.

Zvyšok expozície prinesie faceliftované modely Alfa Romeo 159, Brera a Spider. Nádherné kupé GT sa predstaví v naftovej edícii Blackline.

Aston Martin

Najpredávanejší model V8 Vantage prichádza po troch rokoch s drobnými zmenami. Tie sa neobmedzili iba na optické retuše karosérie, ale priniesli zároveň zvýšenie objemu osemvalca zo 4,3 litra na 4,7. Maximálny výkon by sa mal pohybovať na úrovni 400 koní.

Audi

Naftová revolúcia prebieha pod kapotami rýdzo športových modelov Audi. Prvý raz v Európe sa predstaví štúdia Audi R8 TDI, sériovú novinku predstavuje model Audi TT 2,0 TDI quattro. Ďalším naftovým modelom bude špičková verzia Audi Q7 V12 TDI. Svetovú premiéru však na výstavisku bude mať verzia Audi A4 Avant.

BMW

Podobne ako ostatní výrobcovia aj BMW vsadilo na hybridnú kartu. Predstaví sa aj prísne ekologická verzia mimoriadne obľúbenej BMW X5 Vision Efficient Dynamics. Pohľady však bude skôr priťahovať BMW M3 Cabrio s pevnou skladacou strechou.

Citroën

Predstaví dlho očakávaný Citroën C5, ktorý sa predstaví v oboch verziách sedan aj kombi a svoju premiéru si odbije aj úžitkové Citroën Berlingo.

FIAT

Aj Taliani myslia na ekológiu. V kombinácii s retro karosériou nesie označenie FIAT 500 Aria. Na opačnom konci spektra stojí FIAT 500 Abarth orientovaný na výkon. Pre malých a stredných živnostníkov je pripravená novinka FIAT Fiorino.

Ford

Najdôležitejšou novinkou bude nová generácia Ford Fiesta, ktorá odhodila dizajnérsku nudu a vsadila na mimoriadne príťažlivú karosériu. Identický dôraz kladie automobilka Ford na model triedy SUV Kuga, ktorá sa predstaví v sériovej verzii. Ford Focus CC obohatí ponuku kompaktných kupé-kabrioletov.

Honda

Ženevský autosalón je pôdou na predstavenie modelu Honda Accord. Tradične sa predstavia zároveň obe verzie karosérie sedan aj kombi.

Chevrolet

Chevrolet si môže pripísať pozitívnu bilanciu s rastúcim odbytom v Európe, no do Ženevy priniesol iba trojdverovú verziu modelu Aveo.

Infiniti

Infiniti vstúpi nielen na európsky, ale aj na slovenský trh. Práve ženevský autosalón poctia návštevou modely G37 sedan a coupé, ktoré ako prvé vstúpia do predaja. Novinkou bude aj facelift modelu FX.

Jaguar

Prinesie do Ženevy najluxusnejšie verzie kupé a kabrioletu Jaguar XKR s tradičným označením Portfolio.

Kia

Na ženevskom autosalóne sa chystá predstaviť predsériovú štúdiu, ktorá zodpovedá modelu vanu kompaktnej kategórie Kia Soul Burner Concept. Do sériovej výroby sa navyše má dostať ešte tento rok.

Lamborghini

Mimoriadne úspešný model Gallardo sa predstaví v modernizovanej podobe. Agresívnejšia karoséria a silnejší motor plus označenie LP 560 vyjadruje nárast výkonu pod kapotou.

Lancia

Talianska automobilka venuje takmer celú expozícii oživeniu modelu Delta, ktorý by sa mal vrátiť na pozície, o ktoré ho pripravili roky krízy.

Maserati

Špeciálne verzia má upevniť pozíciu medzi prémiovými športiakmi. Maserati Gran Turismo S osloví nielen čiernym lakom, ale aj vyšším výkonom a lepšou dynamikou. Pohľad do budúcnosti ponúknu štúdie Chicane a Sfida.

Maybach

Prinesie hriešne drahú limuzínu Maybach 62 S Landaulet s odsúvateľnou strechou v zadnej časti.

Mazda

V súčasnosti najmenší model Mazda 2 sa predstaví v trojdverovej verzii, orientáciu na ekologické hodnoty reprezentuje Mazda Premacy HRE Hybrid. Ozdobou bude štúdia športového modelu Taiki.

Mercedes-Benz

Prinesie do Ženevy nové modely CLC, SUV strednej triedy GLK a luxusne kupé CL dostane prvýkrát aj pohon 4Matic. Novšie tvary prezentujú aj modely SL a CLS.

Mini

Najsilnejší derivát Mini John Cooper Works sa predstaví aj v trojdverovom prevedení aj vo verzii Clubman.

Mitsubishi

Európsky vkus reprezentuje verzia hatchback, ktorá sa predstaví v predsériovej štúdii Prototype S.

Nissan

Poteší všetkých, ktorým na európskom trhu chýbal legendárny športový model GT-R. Nissan prisľúbil predaj tohto modelu aj na európskych trhoch, bohužiaľ nie skôr ako v roku 2009. Svoju výstavnú premiéru však absolvuje už tento rok v Ženeve. Sekundovať mu bude štúdia Pivo 2 a inovované Nissan Murano.

Opel

Mimoriadne silným hráčom je automobilka Opel v kategórii vanov. Smerovanie automobilky v tejto oblasti i tvary novej generácie Opelu Meriva ukáže štúdia s rovnomenným názvom.

Peugeot

Plochu stánku zaplnia nová karoséria modelu 308. Kombiverzia ponesie tradičné označenie SW, najsilnejšia verzia ponúkne označenie GT. Súčasne s premiérou Berlinga si odbije premiéru aj sesterský Peugeot Partner.

Renault

Na pôdu automobilov typu SUV sa chystá vstúpiť modelom Koleos, najsilnejšiu Lagunu GT sme už na našej stránke predstavili a zoznam noviniek uzatvára model Twingo RS.

Rolls Royce

Poslednou karosárskou verziou bude uzatvorené kupé. Rolls Royce Phantom II Coupé uzatvorí zoznam verzií.

Saab

Najmenším modelom v ponuke bude model Saab 9–1X. Na autosalóne sa predstaví v sériovej podobe a v priebehu roka by mal obohatiť ponuku automobilky. Doplní ho premiéra ekologického modelu Saab 9–4X Biopower.

SEAT

Avizoval premiéru novej generácie modelu Ibiza, zatiaľ však okrem tejto informácie neprezradil žiadne dalšie informácie ani neuvoľnil fotografie.

Škoda

Už prezentovanou novinkou je nová generácia modelu Superb. Automobilka okrem toho avizovala aj predstavenie nového agregátu pod kapotou modelu Octavia RS TDI CR, čo je nová generácia naftových motorov so vstrekovaním Common Rail.

Toyota

Toyota iQ reprezentuje mestské miniautomobily a Urban Cruiser sa pokúsi osloviť motoristov, pre ktorých je model Toyota RAV4 príliš veľký. Obe autá absolvujú v Ženeve celosvetovú premiéru.

Volkswagen

Ponúkne každému zákazníkovi niečo. Najväčšou novinkou je znovuzrodenie modelu Scirocco, štvordverové kupé Passat CC absolvuje európsku premiéru a ekológom je určený model VW Golf 1,2 TDI Hybrid.

Volvo

Sústredí energiu na úspešný štart Volva XC 60. Model triedy SUV sa chystá konkurovať najmä modelom BMW X3 či čerstvo predstavenému modelu GLK.

debata chyba
Články podľa značiek