Superšporty pritiahli najviac pozornosti

Rekordný počet supešportových modelov nájdete na autosalóne v Bratislave. Nechýbajú medzi nimi ani zvučné mená ako Lamborghini, Ferrari, Maserati, ani ešte ojedinelejší Wiesmann, Spyker, či americký Mosler.

16.04.2008 03:34
Lamborghini Murcielago Spider Foto:
Otvorené verzie superšportov sú ešte ojedinelejšie ako verzie kupé. Na obrázku Lamborghini Murcielago Spider.
debata

Aj napriek tomu, že väčšina motoristov si reálne ani na jeden zo superšportov nesiahne, na každom autosalóne pútajú najviac pozornosti. Toho roku si v Bratislave odbijú premiéru viaceré automobily, ktoré môžeme pokojne zaradiť do kategórie snov.

Audi R8 

Jedným z najkrajších a aj najprístupnejších superšportov bude nepochybne Audi R8. V súčasnosti sa ponúka s vidlicovým osemvalcom s objemom 4,2 litra a maximálnym výkonom 420 koní (309 kW). Keďže Audi R8 má hliníkovú karosériu, je mimoriadne ľahké a na stovku si to namieri v priebehu 4,2 sekundy. Maximálka presahuje magickú trojstovku.

**Ferrari 430 Spider **

Najkrajšie Ferrari všetkých čias. Aj to je jedno z označení, aké sa ušli modelu Ferrari F 430 Spider. Otvorený kabriolet je údajne takmer rovnako rýchly ako jeho zatvorená kupé verzia. Výkon 4,3-litrového osemvalca je takmer rovných päťsto koní (490 k) a zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá menej ako 4,5 sekundy. Maximálna rýchlosť predstavuje 314 km/h. Ferrari však nie je iba pastvou pre oči, ale zároveň sprostredkuje neuveriteľne nádherný zvuk.

Mercedes Benz SLR Roadster

Otvorene snívať môžete aj za volantom Mercedesu SLR Roadster. Je to jeden z najdrahších superšportov s hviezdou na čele. Jeho exkluzivitu zvyšuje aj fakt, že vo výrobnom programe sa udržal iba jediný rok. Uvidia ho aj návštevníci bratislavského autosalónu. Pod kapotou má kompresorom prepĺňaný 5,5-litrový osemvalec s maximálnym výkonom 626 k (460 kW). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá v podaní roadsteru iba 3,8 sekundy. Maximálna rýchlosť je skutočne poriadna – 320 km/h.

Wiesmann GT

Ďalší nemecký superšport s nádherným retrodizajnom. Vyrába sa ako kupé, aj ako kabriolet a vlastní ho aj niekoľko našich podnikateľov. Pod kapotou ukrýva techniku špičkových modelov BMW. Nachádza sa tram, podobne ako u Audi R8, vidlicový osemvalec s maximálnym výkonom 367 koní (270 kW). Stačí to na zrýchlenie z 0 na 100 km/h v priebehu 4,6 sekundy a maximálna rýchlosť predstavuje 290 km/h.

Spyker C8

Tento nádherný superšport majú na svedomí Holanďania. Jeho dôsledný retrodizajn dotvárajú detaily ako štvorramenný volant, či obnažená kulisa radenia prevodových stupňov. Kožené poťahy sú ručne vyšívané. Logo automobilov Spyker interpretuje klasickú leteckú vrtuľu a dynamika je skutočne na úrovni niektorých lietadiel. Najvýkonnejšia verzia je vidlicový osemvalec prepĺňaný dvoma turbodúchaldlami. Maximálny výkon predstavuje 525 koní (331 kW). Klasický šprint na stokilomerovú rýchlosť zvládne Spyker v priebehu štyroch sekúnd, maximálna rýchlosť predstavuje  320 km/h. Cena sa pohybuje na úrovni 7 miliónov Sk.

Mosler MT 900 S

Ďalší z kategórie superšportov, ktorý majú na svedomí malé firmy. Bývalý americký finančník a automobilový nadšenec Warren Mosler pred troma rokmi predstavil svoju víziu superšportu. Mosler MT900 S využíva techniku Chevrolet Corvette. Vidlicový osemvalec s objemom 5,7 litra poskytuje maximálny výkon 435 koní (320 kW). Zrýchlenie na stovku trvá 3,8 sekundy a maximálna rýchlosť siaha za hranicu 300 km/h. Cena je vzhľadom na klesajúci kurz dolára celkom priaznivá. Približne 3,9 milióna korún.

debata chyba
Články podľa značiek