Dračí králi z ostrova Komodo

Z Jávy sa plavíme k smerom ostrovom Malých Súnd. Zakotvíme pri indonézskom ostrove Komodo, kde chceme vidieť skutočne žijúceho draka, ktorý je vládcom tohto kúsku súše. Ide o najväčšieho jaštera na našej planéte - varana komodského.

03.06.2005 17:52 , aktualizované: 03.07.2005 08:50
debata

Žije iba na 6 ostrovoch Indonézie, z nich najväcším je Komodo. Tieto ostrovy sú vulkanického pôvodu, majú hornatý povrch, sú tu dlhé obdobia sucha, čo sme nepríjemne pocítili na vlastnej koži. Ostrovy sú pokryté riedkymi lesmi a trávnatou savanou. Iba v blízkosti vody možno nájsť monzunový les. Varani z Komoda sa vizuálne podobajú dinosaurom z jurského obdobia. Varan komodský je jedným zo 45 druhov z čelade varanov. Tohto živocícha objavila až v roku 1910 holandská vojenská expedícia, čo vyvolalo senzáciu. Prvé zmienky o velkých dravcoch, ktorí žijú na ostrovoch Komodo, Rintja, Padar a Flores sa na starom kontinente objavili na prelome 19. a 20. storocia. Správy o nich pochádzali predovšetkým od domorodcov, ktorí sa s tzv. „drakmi“ občas stretávali. Nazývali ich aj pozemnými krokodílmi, čo v reči domorodcov znie ora lebo boeaja darat. Na ostrovy niekedy vietor zavial aj plavidlá lovcov perál, ktorý po návrate rozprávali hrôzostrašné príbehy o drakoch.

Zuby a baktérie

Dospelý varan je až 3 metre dlhý, váži 100 až 150 kg, a môže sa dožit 40 až 50 rokov. Doteraz najdlhší chytený živý samec meral 3,13 metra a vážil 165,5 kilogramu. Má výborný čuch, za dobrého vetra je schopný ucítiť korist až do 4 km. Zato sluch má výrazne slabý. Napriek svojej váhe sa dokáže pohybovať rýchlosťou 20km/h, ale iba na krátke vzdialenosti. Jeho najväčšou zbraňou je tlama s veľmi ostrými zubami. Dokáže ľahko prehrýzť i tie najsilnejšie kosti. Medzi zubami mu zostávajú zvyšky mäsa, preto sa v jeho tlame nachádza množstvo baktérii, ktoré môžu byť pre iné zvieratá i človeka smrtiace. Často ním napadnuté zviera uhynie, i keď po uhryznutí utečie. Varan je voči týmto baktériám imúnny.

Vedia prežit

Párenie prebieha v máji a v júni, ktorého dramatické súvislosti sme mali možnosť vidieť. Medzi samcami dochádza ku krutým súbojom o partnerky. V auguste až v septembri, počas vrcholiaceho obdobia sucha, kladie samica vajcia (20 – 30 kusov) do hlbokých jám. Využíva veľké hniezda hrabavých vtákov tabonov, kde sú lepšie chránené pred teplom a dravcami. Počas troch mesiacov zostáva na blízku, aby ich chránila najmä pred ostatnými varanmi. Iné samice tiež hľadajú úkryt, preto môžu vajcia konkurenčnej samice vyhrabat a zožrať. Po troch mesiacoch ich ponechá svojmu osudu. V apríli až v máji (koniec obdobia ďaždov) sa liahnu mláďatá (45 cm), ktoré sú od počiatku odkázané sami na seba. Oproti dospelým majú dlhší chvost voči telu, sú štíhlejšie a majú pekné žlté pruhy za hlavou, škvrny na bruchu a žlté kruhy na chvoste. Žijú niekoľko mesiacov na stromoch, kde sú v bezpečí a na zem lezú iba za potravou, ktorou sú jašterice, hady, hmyz a vtáci. Rovnako ako dospelí, sú aj mláďata aktívne cez den. S vekom mizne ich príťažlivá škvrnitosť.

V piatich rokoch veku dosahujú už dlžku 2 m a vážia 25 kg. Dospelý varan loví hlodavce, opice, vtáky, hady, kozy, divé svine a jelene. Nepohrdne ani zdochlinou. Zatial čo mladší jedinci lovia aktívne, starší sa schovajú na vhodnom mieste vo vysokej tráve alebo v kríkoch a trpezlivo čakajú často celé dni na potenciálnu korisť, na ktorú sa potom vo vzdialenosti do 2m bleskovo vrhne. Divú sviňu, ktorá má 35kg, je schopný zožrať za 15–20 minút do posledného zvyšku. Potom je nasýtený a niekoľko týždňov nepotrebuje žiadnu potravu. Niekedy 2 až 4 jedinci na korisť spoločne kruto útočia. Varan komodský zabil už viackrát i človeka. Odhaduje sa, že ich žije približne 5000 kusov. Pozoruhodné je, že je trikrát viacej samcov ako samíc. Je prísne chránený.

Národný park

V Indonézii v roku 1980 zriadili pre varany o rozlohe 173 000 ha národný park Taman Nasional Komodo. Zahŕňa ostrov Komodo, Rinca a niektoré menšie ostrovy i priľahlé oblasti Floresu. V parku sú tieto jaštery neobmedzenými vládcami ostrova natoľko, že sa volne prechádzali aj pomedzi naše turistické domčeky. Po ostrove odporúčame chodit jedine s miestnym a oficiálne odporučeným sprievodcom, ktorý pozná nielen miestne prostredie, ale najmä vrtochy niekedy životu nebezpečných jašterov. Ak máte možnosť, zabezpečte si celodenný výstup na najvyšší vrch ostrova – Gunung Ara (800 m nad morom). Uvidíte akoby na dlani divoké prostredie , kde sú vládcami komodskí varani – dračí králi ostrova.

debata chyba