Istria je dovolenkový polostrov

Istria je najväčším polostrovom Jadranského mora. Je trojuholníkovým kúskom Zeme v severnej časti Chorvátska, kde zaberá priestor 2820 km2. V Pisine sa nachádza sídlo štátnej správy tohto regiónu, ktorý má 200000 obyvateľov. Poloostrov svojím územím geograficky siaha až do strednej Európy.

06.04.2005 08:37 , aktualizované: 27.06.2005 08:37
debata

Vďaka  ideálnej  vzdialenosti od kontinentálnych častí Európy a príjemnej klíme je  turisticky  najrozvinutejšou  oblasťou Chorvátska. Zelené borovice, modré more a biele skaly, to sú charakteristické  znaky Istrie. Popri prírodných krás je známa svojou antickou  minulosťou. Históriu Istrie v starovekej minulosti ovplyvnila najmä prítomnosť Rimanov,  čo zanechalo  množstvo vzácnych kultúrnych pamiatok, z ktorých  najznámejšie je Koloseum v Pule. Keď v tomto meste, ale aj inde na polostrove začujete zvuk starých ľudových nástrojov a vychutnáte  cappucino v jednej z mnohých prímorských kaviarní, pocítite  pulz ozajstných rušných letovísk Jadranu, zároveň  s romantikou úzkych  mestských uličiek, ktoré sú svedkami storočí až  tisícročí.

Miesto Inšpirácie

Kraj žije priam v malebnom  rytme  ovzdušia  príťažlivých krajiniek, idylických osád, krásou ostrovov,  lesov,  vinohradov a predovšetkým známych turistických letovísk.  Je najväčším  polostrovom s veľmi členitým pobrežím v severnom Jadrane, kde návštevníkov  vítajú dobre vybudované turistické strediská, skryté v zeleni stromov. Pláže  sú kamenisté aj štrkové, no je možné  nájsť aj pláž s plochými okruhliakmi alebo s pieskom. Istria je oblasťou výnimočných  prírodných monumentov, kde sa snúbi neha romantických  zákutí  s tvrdosťou a chladnou krásou skál, priezračným morom, nádhernými  plážami, jazerami, starobylými mestečkami, reštauráciami, prístavmi a trhmi s ojedinelou atmosférou.

Umagská riviéra

Práve Pozdĺž Umagskej riviéry  sa nachádzajú  pekné hotely, dobre vybavené campingy a komfortné dovolenkové  obydlia, reštaurácie s bohatým výberom jedál, zábavnými  zariadeniami a  športovými a rekreačnými možnosťami. Mesto Umag sa rozprestiera na malom polostrove na severozápadnom pobreží  Istrie. Starobylé  mestečko je známe ešte z čias starých  Rimanov. Má ideálnu polohu pre všetky  druhy aktívneho oddychu.  Turisti ho vyhľadávajú kvôli dobre vybudovaným plážam,  priaznivej  klíme a dobrej polohe. Umag je každoročné dejisko  „ATP-Croatia Open“. V Umagu sa nachádza významné tenisové centrum Chorvátska. Mesto tiež ponúka vynikajúcu, typickú domácu gastronómiu a lahodné  vína z tunajšej  produkcie. V Umagu sú komfortné hotely, bungalovy,  apartmány a campingy spojené  s tradičnou pohostinnosťou  a s príjemným personálom. Tu sa môžete plne  zrelaxovať pri  tenise, jazdení, plachtení, bicyklovaní, ako aj pri mnohých  iných  športových aktivitách.

Na Umag nadväzuje rekreačná oblasť Punta  a  Katoro. Punta je vzdialená 3 km od starého mestečka Umag  a Katoro 2 km. Ďalšou navštívenia hodnou lokalitou je Poreč  jedno z najznámejších  stredísk  na Istrii, bohaté na  historické a kultúrne pamiatky. V Poreči  sú veľmi dobré rozsiahle pláže, malebné  zátoky s dobrou  vybavenosťou pre rôzne športy.

Odkaz Rimanov

Každý návštevník Istrie nesmie obísť Pulu, ktorá je starobylým mestom pochádzajúcim z čias rímskeho impéria. Pamiatky, ako aj novodobá  architektúra  vytvorili z Puly príťažlivé turistické centrum  s lákavými rekreačnými  strediskami ako Punta Verudela, Verudela  alebo Pješčana Uvala. Jednou z najcennejších pamiatok je rímsky  amfiteáter, kde sa dodnes konajú koncerty a  filmové festivaly.
 Aj ďalšie letoviská v Istríí ponúkajú príjemné pláže a bohatý spoločenský život.  Ďalšími známymi  strediskami sú:  Pula, Rovinj a Rabac. Z Istrije môžete ísť na rôzne zaujímavé  výlety aj za hranice Chorvátska: Fish picknik, Pula, Opatija – prehliadka  miest,  Benátky a Limski fjord – výlety loďou, Plitvické jazerá a ostrovy  Brijuni  – prehliadka Národných parkov, Postojna (v Slovinsku)- najkrajšia  ľadová jaskyňa v Európe. Letné teploty sa v Istriji pohybujú  medzi  22 – 24°C a od  mája až do konca septembra sa môžete kúpať v príjemnom mori.

debata chyba