Autá by mali na budúci rok zlacnieť

Finančná kríza kosí automobilky, predaj áut klesá v celej Európe. Aj na Slovensku začínajú predajcovia pociťovať problémy. Odhady na budúci rok hovoria, že dovozcovia budú musieť bojovať o priazeň kupujúcich výraznejšie, napríklad aj znížením cien. Je teda výhodnejšie kúpiť si auto tento rok počas vianočných akcií alebo až na budúci?

16.12.2008 09:36
Autá Foto:
Ceny nových áut môžu v budúcom roku ešte poklesnúť.
debata

Ešte začiatkom novembra boli predajcovia naladení viac ako optimisticky. Október totiž stále kopíroval rekordný trend predaja automobilov, ktorý bol citeľný už od začiatku roka. Finančná kríza však už v priebehu minulého mesiaca predsa len prešla cez hranice Slovenska. Kým v októbri si z predajní odviezlo nové autá vyše 8400 ľudí, v novembri to bolo skoro o dvetisíc menej.

November bol slabší aj v medziročnom porovnaní – o šestinu. Predajcovia hlásia reálny pokles záujmu o nové autá. „V Renaulte sme išli v novembri dole s predajom asi o 17 percent,“ hovorí Jana Rajcová z Renault Slovensko. Podobnú skúsenosť má aj Volkswagen. Novembrové výsledky nepotešili ani Škodu Auto Slovensko, najsilnejšieho hráča na trhu, keď predala v porovnaní s októbrom o 420 vozidiel menej, čo je až 30–percentný pokles. O poklese cien áut v budúcom roku sa vyjadrujú opatrne aj ďalší zástupcovia značiek. Podľa Jána Lešinského, predsedu Spolku automobilových inžinierov a technikov Slovenska, však možno takýto trend v blízkej budúcnosti predsa len očakávať. „Automobilky sa budú musieť zbaviť už vyrobených vozidiel, napríklad aj za pomoci atraktívnejšej ce­ny.“

Lešinský je tiež presvedčený, že na Slovensku existoval aj v minulosti priestor na pokles cien. „Nie všetci dovozcovia upravovali ceny podľa posilňujúcej sa koruny. Výhodu, ktorú získali, tak využili pre seba, a nie v prospech spotrebiteľov. Až teraz, po prechode na eurocenníky, budú musieť všetci vyložiť karty na stôl.“

V prospech kúpy auta až začiatkom rok 2009 hovoria aj ďalšie faktory. V januári a februári sa predajcovia zbavujú nepredaných áut v skladoch, vyrobených v predošlom roku. Hoci výber modelov, farieb či výbav nemusí byť taký pestrý, skladové autá sú vždy lacnejšie a zľavy vyššie ako v predvianočných akciách. Auto prihlásené do evidencie v januári či vo februári je navyše papierovo vždy o rok mladšie ako auto prihlásené v decembri. To môže byť výhoda pri jeho opätovnom predaji.

debata chyba
Články podľa značiek