Navštívte safari v Dvůr Králové nad Labem

Zoologické záhrady sú neodmysliteľnou súčasťou nielen cestovného ruchu, ale aj významnej výskumnej tradície Čiech a Moravy. Medzi ne patrí možno najvychytenejšia a počtom zvery určite najväčšia ZOO v Čechách, ktorá sa nachádza v Dvůr Králové nad Labem.

14.07.2005 11:41
debata

Už počas existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov sme mnohí oprávnene považovali túto zoologickú záhradu za najlepšiu. Viac-menej sa vždy označovala slovom safari, ale samozrejme vždy v československých, respektíve európskych dimenziách.

ZOO v Dvůr Králové nad Labem sa predovšetkým zaoberá chovom exotickej zvery z Afriky (napríklad slonov), ale aj z južných častí Ázie. Nájdete tu viacero druhov nosorožcov. Či už ide o jedincov z Ázie ako napríklad nosorožec indický alebo jeho vzdialený africký príbuzný – nosorožec dvojrohý. V tejto ZOO žijú podobné no­sorožce ako v našej bratislavskej ZOO. Ide o nosorožce tuponosé alebo inak nazvané i biele. Ide o najväčší druh nosorožca žijúceho na našej planéte. ZOO v Dvůr Králové nad Labem má v tomto ohľade výraznú prioritu. Udržuje pri živote severnú formu nosorožca tuponosého, ktorého stav vo voľnej prírode sa odhaduje (pravdepodobne žije iba v Ugande) iba na niekoľko desiatok kusov, respektíve nie je isté či tam ešte vôbec žije. Pritom ide o niečo väčšiu odnož ako jeho absolútni príbuzní na juhu Afriky – južná forma nosorožca tuponosého pôvodne žijúca v Juhoafrickej republike, v Nabíbii, Zimbabwe. Práve túto južnú formu  chováme v našej bratislavskej ZOO.

V súčasnej dobe dosahuje královodvorská ZOO výnimočných svetových úspechov v chove nosorožcov, slonov,  žiráf, zebier, byvolov a množstva druhov antilop. Počtom chovaných zvierat je najväčšou ZOO v ČR a je najznámejšou českou zoologickou záhradou. Zároveň je najväčším chovateľom afrických zvierat v Európe a patrí medzi najpríťažlivejšie ZOO Európy i sveta. Ako jediná v ČR ponúka v lete (od mája až do konca septembra) „Africké safari“. Návštevníci prechádzajú v špeciálne upravených safaribusoch medzi voľne vypustenými zvieratami – kopytníkmi a vtákmi. Od roku 2003 jazdia po safari dvojposchodové autobusy.

Zoologickú záhradu oficiálne otvorili pre verejnost  9. mája 1946 na ploche iba 6,5 ha. Prvým správcom ZOO a zároveň kustódom múzea bol Josef Fabián (správca ZOO 1946–1953). V súčasnosti jej rozloha dosahuje viacero desiatok hektárov. Len prehliadka safari zaberá plochu 27 ha.

V ZOO má viaceré pozoruhodné projekty, ktoré súvisia so záchranou zvierat, ktorých existencia je bezprostredne ohrozená. Aj vďaka tomu môžeme akceptovať existenciu týchto, do určitej miery luxusných (nie každá ZOO) väzení pre zvieratá. Preto už nie je dôležitý len ich turisticko-poznávací význam, ale v ruka v ruke s ním i biologický a enviromentály, ktorý znamená záchranu ohrozených druhov. 

V minulosti ZOO vznikali ako zvieracie manažerie, v ktorých vystavovali dravé, ale aj iné exotické zvieratá pre pobavenie verejnosti. V súčasnosti plnia ZOO najmä turistickú a poznávaciu úlohu a podieľajú sa na zachovaní vymierajúcich živočíšnych druhov.

Dvůr Králové nad Labem nie je len ZOO. Bývalo aj mestom vena českých královien. Preto sa nemôžete čudovať, ak v ňom uvidíte viacero zaujímavých historických pamiatok.  Šindelářská veža s baštou a gotickým kostolom sv. Jána Krstitela tvorí dominantu mesta, odkiaľ môžete vidieť Starú radnicu zo 16.storočia alebo zvyšky hradného opevnenia zo 14.storočia. Dvůr Králové nad Labem sa rozprestiera západne od Náchoda a severne od Hradca Králové. Ide o väčšie české mestá, ktoré stoja zato, aby ste ich tiež navštívili.
Viac pozri www.zoodk.cz

debata chyba