Prírodné pláže na Orave nespĺňajú normy

Pláže na kúpanie pri Oravskej priehrade na území okresov Námestovo a Tvrdošín nespĺňajú normy pre prírodné kúpaliská. Sú neoficiálne. Voda v Oravskej priehrade zodpovedá síce hygienickým normám, ale kúpať sa tam možno, iba na vlastnú zodpovednosť.

08.07.2005 09:56
debata

Uviedol to riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dolnom Kubíne Jozef Kereškéni. Pre vysoké finančné náklady na prevádzku nemajú samosprávy Námestova a Trstenej o zlegalizovanie tamojších pláží záujem. Rovnako ani prevádzkovatelia autokempingov pri vodnej nádrži.

Prevádzkovateľ pláží musí zabezpečiť potrebné hygienické a sociálne zariadenia, záchrannú službu, pravidelnú kontrolu kvality vody v priehrade. Pri tzv. neoficiálnych miestach na kúpanie sa zbavuje týchto povinností. V regióne Oravy nie sú pláže spĺňajúce vyhlášku o prírodných kúpaliskách, tvrdí Kereškéni. Ľudia sa tam kúpajú na vlastné riziko. Patrí medzi ne aj lokalita Kraľovany – Rieka, kde obec Kraľovany podľa rozhodnutia RÚVZ je povinná označiť prístupové cesty k vodným nádržiam tabuľami: Voda nie je vhodná na kúpanie zo zdravotných dôvodov. V minulosti tam mali viacerí ľudia zdravotné ťažkosti, zápal očných spojiviek či kožné ochorenia. Každý by preto mal zvážiť do akej miery  vystaví zdravie takémuto nebezpečiu, dodal Kereškéni.

debata chyba