Kornati a Dugi otok sú morským rajom

Povráva sa, že súostrovie Kornati a ostrov Dugi otok je to najkrajšie, čo Jadran vo svojej prírodnej štedrosti poskytuje. Preto odporúčame každému sa k týmto ostrovným krásam mora vybrať. Samozrejme, že najvýhodnejšie je to vtedy, ak dovolenkujete v severnej a strednej Dalmácii.

15.07.2005 10:51
debata

Kornati

Keď Boh stvoril svet, ostalo mu v ruke zopár bielych kameňov, hodil ich teda do mora, a tak vzniklo Kornati. Je to súostrovie osemdesiatich deviatich ostrovov, ostrovčekov i výbežkov, dnes Národný park Kornati.

Stálych obyvateľov na nich nenájdete, väčšinou sú to holé skalné útesy trčiace z mora. Turisti si ich môžu obzrieť z lodí, odkiaľ sa im naskytne úžasný pohľad na skaliská na prvý pohľad nehostinné, ale predsa také úžasné, do ktorých sa stáročia opierali vietor i voda. Výsledkom sú diery či priehlbiny v skalách, akoby sa s nimi pohral niekto obrovským dlátom.

Tí, ktorí chcú na ostrovy aj vstúpiť vlastnou nohou, musia najprv navštíviť Chorvátske turistické združenie, najbližšie je na ostrove Murter. Za vstup sa platí a všetci návštevníci Národného parku Kornati musia dodržiavať prísne pravidlá. Napríklad kempovanie na týchto ostrovoch je bez špeciálneho povolenia prísne zakázané. Park je prístupný celý rok.

Telaščica

Neďaleko od súostrovia Kornati je ostrov Dugi otok (Dlhý ostrov), ktorý ulahodí hádam každému: tým, čo len preležia na pláži celý deň a kúpu sa v krištáľovo čistej vode, ale aj tým, ktorí radi objavujú podmorské hlbočiny. Nudiť sa nebudú ani turisti.

V rámci ostrova sa nachádza Národný park Telaščica. V zátoke Talaščica nájdu turisti Slané jazero a ak zdolajú pár desiatok metrov do kopca, naskytne sa im úžasný pohľad z desiatok metrov vysokých útesov. Pohľad z najvyššieho znamená pohľad do hĺbky sto metrov. Blízko Slaného jazera, v kopcoch, narazia na desiatky ľudských postáv vyskladaných zo skál.

debata chyba