Volvo S80 omladlo

Volvo S80 tvorí vrchol ponuky tejto švédskej značky, preto ho musí výrobca udržiavať v čo najlepšej kondícii. Pravdou však je, že S80 nepatrí medzi posledné počiny značky. Modernizácia a vyhladenie vrások boli preto nevyhnutným krokom, ako túto vlajkovú loď udržať na výslní.

27.02.2009 11:28
Volvo S80 Foto:
Volvo S80
debata

Volvo len nedávno pustilo do sveta model XC60, ktorý ukázal novú, dynamickejšiu tvár značky, nehovoriac o tom, že onedlho sa staneme svedkami uvedenia ďalšieho dynamicky tvarovaného Volva S60. Vrcholný model S80 tak začal v tieni mladšej generácie z vlastnej stajne mierne strácať potrebný lesk.

Športový podvozok ponúkne veľkému Volvu viac... Foto: Volvo
Volvo S80 Športový podvozok ponúkne veľkému Volvu viac istoty.

Vlajková loď Volva preto prešla omladením, po ktorom vyzerá väčšia, elegantnejšia a ešte sebavedomejšia. Dostala prednú časť stvárnenú podobne ako XC60. Veľký znak na maske chladiča dopĺňa chrómované lemovanie otvorov pre vstup chladiaceho vzduchu. Chróm našiel bohatšie uplatnenie aj na spodnej hrane dverí a na zadnej časti.

Volvo údajne upravilo aj sedadlá. Foto: Volvo
Volvo S80 Volvo údajne upravilo aj sedadlá.

Zmeny sa týkajú aj elegantného interiéru. Na prístrojovom paneli konštruktéri použili hliníkové orámovanie prístrojov, z toho istého materiálu sú aj ich čísla. Mierne upravený bol aj tvar sedadiel.

V ponuke modelu S80 sa objaví aj športový podvozok. Volvo ním chce zaujať mladšiu klientelu, ktorá doteraz pri hľadaní športovejších vlastností často siahla po nemeckej konkurencii. Športový podvozok dostal kratšie pružiny, čím sa znížila svetlá výška o 20 mm vpredu a 15 mm vzadu. Tvrdšej charakteristike pruženia boli samozrejme prispôsobené aj tlmiče, priečne skrutné stabilizátory a pevnejšie uchytenie pomocných rámov náprav do karosérie. Nový podvozok je vybavený automatickým vyrovnávaním svetlej výšky.

Päťvalec D5 má teraz výkon 151 kW (205 k). Foto: Volvo
Volvo S80 Päťvalec D5 má teraz výkon 151 kW (205 k).

Silnejúcim konkurenčným tlakom boli prispôsobené aj naftové motory 2.4 D a D5. Päťvalec s označením D5 teraz dosahuje maximálny výkon 151 kW (205 k) a krútiaci moment 420 Nm. Jeho kombinovaná spotreba má hodnotu 6,2 l/100 km. Slabším v ponuke agregát 2.4 D vyladený na 129 kW (175 k). Ten dosahuje zhodný maximálny krútiaci moment 420 Nm, no kombinovanú spotrebu len 5,8 l/100 km.

debata chyba
Články podľa značiek