Zuckerberg si stavia tajný podzemný bunker súdneho dňa: Ako bude vyzerať?

Na verejnosť sa dostali plány Marka Zuckerberga postaviť si tajný bunker v hodnote 260 miliónov dolárov skrytý na vzdialenom ostrove.

29.04.2024 06:00
debata (3)

Mark Zuckerberg chce na jedno z havajských ostrovov postaviť masívny komplex. V areáli bude sebestačná farma aj kancelárske priestory, no jeho súčasťou bude aj „bunker súdneho dňa“.

Zuckerberg a jeho manželke Priscilla Chan kúpili opustenú cukrovú plantáž na Kauai, najstaršom havajskom ostrove, už v roku 2021. Nehnuteľnosť má rozlohu 110 akrov, ale namiesto toho, aby si zakladateľ Facebooku postavil ďalšie sídlo, plánuje skôr špecifickejšiu stavbu – úkryt, v ktorom sa dá prežiť svetová katastrofa.

Mark Zuckerberg nie je jediným boháčom, ktorého napadlo stavať si bunker, v ktorom by mohol prečkať koniec sveta, naopak, tento trend sa medzi majetnými v poslednej dobe mohutne šíri. A s ním sa šíria aj špekulácie, či miliardári vedia niečo, čo bežní ľudia nie.

Ostatne, bežní obyvatelia planéty by ani s informáciou o blížiacej sa svetovej katastrofe nevedeli naložiť a zrejme by okrem paniky nemohli podniknúť na svoju záchranu nič podobné ako boháči.

Druhou otázkou, ktorá vyvstáva, je, čo budú robiť zachránení boháči v postapokalyp­tickom zničenom svete a či sa im tu bude páčiť.

žralok Čítajte viac Žralok zožral Rusa, papagáj mu vyďobal oči, klokan ho prepadol: Ukrajinci stratili zábrany v čiernom humore

Pragmatická investícia?

Niektorí analytici si, naopak, myslia, že miliardári nemajú žiadne tajné správy, len jednoducho investujú svoje majetky, ktoré by počas bežného života neminuli ani ich vnúčatá.

Čistý majetok Marka Zuckerberga v roku 2024 je takmer neuveriteľných 260 miliárd dolárov, takže havajská pevnosť v hodnote 400 miliónov dolárov, nech je už extravagantná ako chce, predstavuje menej ako 0,2 percenta jeho celkového bohatstva.

Pravdou však je, že záujem o odľahlé nehnuteľnosti a ostrovy zvýšila pandémia.

Nech je to už akokoľvek, bunkre a tajné stavby na odľahlých ostrovoch budia záujem verejnosti a ľudia sa usilujú dozvedieť čo najviac detailov.

Zmluva o mlčanlivosti

Technologický milionár Zuckerberg práve stavia luxusnú nehnuteľnosť, pričom v plánoch je zahrnutý aj tajný podzemný bunker, ktorý je dvakrát väčší ako priemerný rodinný dom.

Výkonný predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Meta, ktorá vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp, svoje plány po odhalení informácií o tajnej stavbe nijak nekomentoval a každý, kto sa na nej nejako podieľa, má prísny zákaz komunikovať s médiami a šíriť podrobnosti.

Domácich navštívili právnici

Zdá sa však, že svoje opevnené útočisko plánoval potichu najmenej desať rokov…

Bolo to na Vianoce v roku 2016, keď Zuckererg zverejnil na sociálnej mediálnej platforme šťastné zábery svojej rodiny, ako si užíva čas na havajskom ostrove Kauai.

Tento nedotknutý kúsok raja – známy ako „The Garden Isle“ – Záhradný ostrov, je domovom viac ako 73 000 obyvateľov. Stal sa tiež dejiskom veľkých hollywoodskych produkcií vrátane Pirátov z Karibiku a Jurského parku.

Je to tiež obľúbený dovolenkový raj turistov z celého sveta, aj bohatých a slávnych.

Záznamy ukazujú, že v roku 2014 dostal Zuckererg nákupnú horúčku a chystal sa skúpiť veľké pozemky. Tie však patrili miestnym, ktorí ich zdedili po predkoch. Právnici magnáta dali Havajčanom na výber, buď pôdu dobrovoľne predajú, alebo pôjde do nútenej dražby.

Hainburg, Dunaj, Dolné Rakúsko Čítajte viac V Hainburgu nájdete krvavú uličku, byt v kostolnej veži i apokalyptickú ženu

Vlastné mesto za milióny

Vtedy sa Zuckerberg zmocnil celkovo 5,5 milióna štvorcových metrov pôdy a obkolesil ju 2 metre vysokým múrom so strážami umiestnenými pozdĺž celého plota a vykonávajúcimi hliadky na štvorkolkách.

Každý, kto vstúpi na pozemok, musí podľa správ podpísať prísnu dohodu o mlčanlivosti.

Po dokončení bude havajské panstvo Marka Zuckerberga zaradené medzi najdrahšie súkromné nehnuteľnosti na svete. Časopis Wired odhadol, že Zuckerergova pôda ma hodnotu asi 176 miliónov USD.

Na pozemku sa nachádza asi 12 budov s asi 30 spálňami a 30 kúpeľňami.

Sú tam dva domy s celkovou podlahovou plochou porovnateľnou s profesionálnym ihriskom (5295 štvorcových metrov), kde sa nachádza niekoľko výťahov, kancelárie, konferenčné miestnosti a závodná kuchyňa.

V takmer zalesnenej oblasti je plánovaných 11 domčekov na stromoch v tvare disku, ktoré budú spájať zložité lanové mosty, čo umožní návštevníkom prechádzať z jednej budovy na druhú a pritom zostať v korunách stromov.

Ďalšia budova bude zahŕňať telocvičňu, bazény, saunu, vírivky, tenisový kurt. Nehnuteľnosť je posiata aj ďalšími penziónmi a prevádzkovými budovami.

lietadlo, pilotka, kokpit, lietanie, cestovanie, dovolenka Čítajte viac 10 najkrajších pilotiek: S ktorou by ste chceli letieť najbližšie?

Tajný bunker

Avšak jedna stavba, ktorá ľudí najviac zaujíma, je mimo dohľadu…

Plány ukazujú, že dva centrálne prístavy budú prepojené tunelom, ktorý sa rozvetvuje do podzemného krytu s rozlohou 464 štvorcových metrov, ktorému nechýba skladový priestor, technická miestnosť či únikový východ.

Veľkosť bunkera, ktorý má dvere odolné voči výbuchu, je dvoj- až štvornásobná v porovnaní s bežným domom.

Bunker bude úplne sebestačný a bude produkovať vlastné potraviny a vodu.

Investujú aj Gates či Bezos

Okrem zakladateľa Facebooku si na podzemné súkromie potrpí napríklad aj Bill Gates, ktorý vlastní najmenej osem nehnuteľností len v USA a podľa The Hollywood Reporter má podzemné bezpečnostné bunkre pod každým zo svojich domovov.

Miliardár Bezos zasa minul 38 000 000 na hodiny, ktoré prežijú našu civilizáciu aj armagedon. Bezosovi sa totiž zapáčila idea zanechať po sebe niečo unikátne zapáčila, a tak v roku 2018 oznámil, že investoval 42 miliónov dolárov do projektu obrovských 10 000-ročných hodín, ktoré budú umiestnené v útrobách hory v západnom Texase.

Nedávno dostala zasa francúzska architektonická firma za úlohu navrhnúť pre istého boháča rozľahlý bunker, ktorý sa pýši siedmimi izbami, je plný luxusných prvkov, od 5-metrových stropov až po bazén, kino, telocvičňu a malú umeleckú galériu.

vojenská loď, armáda, námorníctvo, noc, ďalekohľad, nočné videnie, plavidlo,  bojová loď, battleship, námorný úrad, more, oceán, tma Čítajte viac Pri Kanade sa šíria záhadné zvuky, vyšetruje ich špeciálne armádne komando

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #bunker #Mark Zuckerberg