Čínsky Brilliance má v Európe smelé plány

Navzdory sériám neúspešných crashtestov chce čínsky výrobca Brilliance na európskych trhoch tento rok predať až 6000 kusov svojich vozidiel. Smelé plány podporuje aj skutočnosť, že v tejto chvíli jazdí po cestách Európy už prvých tisíc vozidiel Brilliance.

06.03.2009 16:15
Brilliance BS4 Estate Foto:
Brilliance BS4 Estate
debata

Rok 2008 bol prvým rokom, kedy sa rozbehol oficiálny predaj tejto čínskej značky na európskom kontinente. Slávnostné uvedenie čínskych áut sa odohralo na najsilnejšom európskom trhu, v Nemecku. Je až zarážajúce, že tak náročný trh dokázal počas jedného roka absorbovať až tisíc týchto áut. Išlo o modely BS4 a BS6. Prekvapujúce je to najmä preto, že vozidlá Brilliance boli podrobené niekoľkým nemilosrdným nárazovým testom, kde ukázali svoje objektívne slabiny v oblasti pasívnej bezpečnosti.

Štúdio Pininfarina sa postaralo príťažlivý dizajn. Foto: Brilliance
Brilliance BS4 Estate Štúdio Pininfarina sa postaralo príťažlivý dizajn.

Tento rok pribudne v ponuke pre Európu model BS4 Wagon (kombi verzia), neskôr aj BS2 hatchback, ktorý je zatiaľ len vo fáze koncepčného auta. V týchto dňoch pracuje dovozca na sérii homologizačných skúšok, ktoré sú pre predaj modelu BS4 Wagon v EU podmienkou. Verzia vystavená na ženevskom autosalóne mala pod kapotou benzínový štvorvalec s objemom 1,8 litra a výkonom 125 kW/170 k. Prostredníctvom šesťstupňovej manuálnej prevodovky motor roztáča kolesá prednej nápravy. O dizajn tohto modelu sa postaralo talianske štúdio Pininfarina. Brilliance BS4 Wagon by sa mal predávať za cenu približne 18 až 20 000 eur.

Brilliance BS6 pred nárazom... Foto: ADAC
Brilliance BS6 Brilliance BS6 pred nárazom...
...a po ňom. Foto: Brilliance
Brilliance BS6 ...a po ňom.

Päťdverový hatchback BS2 mieri do segmentu nižšej strednej triedy, ktorá je v Európe najsledovanejšou. Zároveň v nej zúri najsilnejší konkurenčný boj, ktorý Číňanom situáciu veľmi neuľahčuje. Ich výhodou bude predovšetkým priaznivejšia cena, jej konkrétnu hodnotu však dovozca zatiaľ nezverejnil. V zákulisí sa hovorí o hodnote približne 11 000 eur. Sériovú výrobu modelu BS2 chce Brilliance rozbehnúť už v budúcom roku.

Briliance BS2 je zatiaľ len vo fáze konceptu. Foto: Brilliance
Brilliance BS2 Briliance BS2 je zatiaľ len vo fáze konceptu.
debata chyba
Články podľa značiek