Brabus už upravil nové Éčko

Nová generácia triedy E od Mercedesu sa na trhu ešte ani nestihla poriadne ohriať a Brabus, známy úpravca vozidiel s trojcípou hviezdou na kapote, už prichystal vlastnú verziu modelu E500. Výkon zvýšil o 55 kW (75 k) a krútiaci moment narástol o 85 Nm.

31.03.2009 09:48
Brabus E W212 Foto:
Všetky optické úpravy sú dobrovoľné.
debata

Do príchodu verzie AMG je najsilnejším Mercedesom triedy E model E500. Poháňa ho atmosférický vidlicový osemvalec s objemom 5,5 litra. Štandardne tento agregát produkuje 285 kW (387 k) a 530 Nm krútiaceho momentu. Chlapci v Brabuse však zväčšili jeho objem na 6,1 litra. Kvôli prevŕtaniu bloku motora bolo teda potrebné použiť celkom nové piesty, podobne ako aj kľukový hriadeľ. Úprave sa nevyhli ani niektoré ďalšie dôležité súčasti motora, ako napríklad vačkové hriadele. Pozmenené bolo aj nasávanie vzduchu a samozrejme nechýba ani nové výfukové potrubie. Nezabudlo sa však ani na životné prostredie a do športového výfukového potrubia nainštalovali v Brabuse novému „Éčku“ vysoko efektívny katalyzátor.

Brabus E W212 Foto: Brabus
Brabus E W212 Brabus E W212

V konečnom výsledku tak výkon motora narástol o 55 kW (75 k) na výsledných 340 kW (462 k). Krútiaci moment poskočil až o 85 Nm a motor tak teraz produkuje až 615 Nm. To všetko pritom konštruktéri dosiahli bez akejkoľvek formy prepĺňania. „Éčko“ upravené Brabusom zrýchľuje na stovku za 4,7 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť neuveriteľných 305 km/h. Aby auto nemalo problém s prenosom vyššieho krútiaceho momentu na cestu, zadná náprava dostala diferenciál s obmedzenou svornosťou. Brabus tak isto vyvinul nastaviteľné pruženie, ktoré má množstvo režimov, od tvrdého športového po veľmi komfortný.

Brabus E W212 Foto: Brabus
Brabus E W212 Brabus E W212

Zvonku spoznáte Mercedes triedy E upravený Brabusom podľa iných svetiel na denné svietenie s technológiou LED a chrómovaných koncoviek výfukov. Na ľavom prednom blatníku je výrez rozdelený chrómovanou priečkou s nápisom Brabus. K dispozícii sú zliatinové disky kolies rôznych dizajnov a rozmerov od 17 do 20 palcov. Všetky optické úpravy sú však dobrovoľné a pokiaľ chcete zostať v anonymite, v Brabuse vám upravia iba motor a karosériu nechajú nepozmenenú.

debata chyba
Články podľa značiek