Mesto, o ktorom písal Shakespeare

Vždy, keď sa vyberiem do Talianska spoznávať antickú a včasnostredovekú minulosť, nevyhnem sa ani aktuálnej súčasnosti a zavítam najskôr do Verony. Mesta, kde sa mal podľa Shakespeara odohrať najznámejší príbeh lásky - osud Rómea a Júlie.

03.06.2005 17:30 , aktualizované: 11.07.2005 09:50
debata

Pozriem si domnelé inkriminované miesto aj s balkónom, na ktorom vraj stávala Júlia. No v skutočnosti príbeh nie je pravdivý. Vznikol vďaka Shakespearovej fantázii, aj keď podobný osud mohli prežiť mladí Verončania ako ktorýkoľvek mladý pár, kdekoľvek inde na svete.

Verona je aj geograficky výnimočné mesto v Benátsku pod talianskymi Alpami, veď neďaleko sa rozprestiera vraj jedno z najpôvabnejších jazier Talianska – Largo di Garda.

Amfiteáter opery

Vo Verone sa nachádza jeden z najzachovalejších rímskych amfiteátrov z čias antiky pochádzajúci z doby rímskeho cisára Diokleciána. Má kapacitu 20 000 divákov a doteraz, ak nie je práve rekonštruovaný, sa využíva na rôzne operné predstavenia. V jeho interiéri som mal možnosť sledovať slávnu Verdiho operu Aidu.

Castel s. Pietro

Mesto na každého návštevníka pôsobí príjemným dojmom. Z paláca Castel s. Pietro vidíte dávne sídlo, ktorého minulosť siaha minimálne do obdobia 5. – 4. storočia pred n. l.. Ponárate sa do príbehov Rómea a Júlie a sledujete dobiela sfarbenú rieku – Adige pretekajúcu mestom, ktorá pramení pod alpskými ľadovcami. Zrazu príjemné rozjímanie naruší neočakávaný paradox súčasnosti. Najsmutnejšia je na tom skutočnosť, že sa mi to viackrát stalo na miestach, kde sa rozprestiera palác Castel s. Pietro. Na kamennej dlažbe leží viacero injekčných striekačiek a obhorených lyžičiek. Drogový problém súčasnosti neobchádza ani tajuplné zákutia slávnej talianskej minulosti.

debata chyba