Nissan pripravuje model 370Z Hybrid

Z Japonska k nám prenikli informácie, že Nissan tajne vyvíja hybridnú verziu svojho športového modelu 370Z. Na trhu by sa mal objaviť v roku 2011. Hybridný pohon sa však predstaví už tento rok pod kapotou sedanu Nissan Fuga určeného výlučne pre japonský trh.

06.05.2009 14:58
Nissan 370Z Foto:
Nissan 370Z
debata

Hoci sa mnohým myšlienka hybridného športového kupé nepozdáva, logiku by jeho uvedenie na trh malo. Znižovanie emisií je dnes kľúčovým parametrom, ktorý je dôležitý nielen z hľadiska čistoty životného prostredia, ale aj kvôli minimalizácii poplatkov, ktoré budú musieť automobilky v krátkej budúcnosti v súvislosti s produkciou oxidu uhličitého platiť. Práve z tohto dôvodu sa na trhu objavujú hybridné verzie áut, ktoré doteraz filozofiu ekologických zmiešaných pohonov tvrdohlavo odmietali.

Nissan chce svoj hybridný systém pochopiteľne využiť vo viacerých modeloch a prvým z nich má byť sedan Nissan Fuga, ktorý sa koncom tohto roka objaví na domácom japonskom trhu ako model roka 2010.

V Nissane 370Z sa samozrejme objaví jeho mierne modifikovaná podoba prispôsobená na krátkodobé podávanie maximálnych výkonov. Elektromotor by mal byť napájaný z moderných líthium-iónových akumulátorov a pomocou spojky spojený s konvenčným benzínovým motorom s objemom 3,7 litra. Druhá spojka sa bude nachádzať medzi elektromotorom a poháňanými kolesami.

Celý systém bude možné napájať aj doma z bežnej elektrickej siete, vďaka čomu budú každé ráno akumulátory plne nabité a pripravené benzínovému motoru pomôcť najmä pri krátkych mestských jazdách.

Bližšie podrobnosti automobilka zatiaľ neprezradila, no podľa predpokladov bude hybridný Nissan 370Z ešte dynamickejší a pritom úspornejší ako jeho bežná benzínová verzia. Otázkou však stále zostáva cena hybridného pohonu.

debata chyba
Články podľa značiek