Prost sa posadí za volant ostrej Dacie Duster

Alain Prost, prezývaný Profesor, osedlá špeciálne upravenú Daciu Duster v aktuálnej sezóne seriálu pretekov na ľade Trophée Andros.

18.11.2009 13:30
Dacia Duster Foto:
Dacia Duster
debata

Renault zvolil zaujímavý spôsob prezentácie svojho nového low-cost SUV. Oddelenie Renault Sport Technologies dostalo za úlohu zostrojiť korčuliara na kolesách s krivkami Dacie Duster.

Z tohto pohľadu je systém riadenia všetkých... Foto: Dacia
Dacia Duster1 Z tohto pohľadu je systém riadenia všetkých kolies zrejmý.

Špeciál má spoločný s Dusterom skutočne iba tvar. Karoséria z kompozitu stojí na oceľovom rúrkovom ráme. Šesťvalec Nissan radu VQ 30 s objemom 2987 cm3 si našiel miesto v strede vozidla kvôli ideálnemu rozloženiu hmotnosti. Na všetky štyri kolesá z neho prúdi výkon 350 koní pri 7500 otáčkach a krútiaci moment 360 Nm pri 5500 otáčkach za minútu. Hmotnosť auta 950 kg v kombinácii s týmito parametrami sľubuje Alainovi Prostovi skutočne ostré zvezenie.

Duster je vybavený diferenciálmi s obmedzenou svornosťou. Rezaniu zákrut bude pomáhať riadenie všetkých štyroch kolies, ktoré vzniklo mechanickým prepojením prednej a zadnej nápravy. Rozchod kolies je 1690 mm – zhodný vpradu aj vzadu. Pôdorys auta tvorí obdlžník s rozmermi 4001 × 1900 milimetrov.

Magnéziové disky majú rozmer 5,5" x... Foto: Dacia
Dacia Duster2 Magnéziové disky majú rozmer 5,5" x 16".

Štvornásobný šampión F1 sa na novú sezónu Trophée Andros už teší. Jeho ambíciou je získať späť titul od úradujúceho majstra Jean-Philippe Dayrauta, ktorý sa tešil z víťazstva po dvoch rokoch Prostovej domonancie (2007 a 2008).

Civilný Duster sa dostane do predaja v roku 2010. Jeho silnou stránkou bude hlavne pomer cena/hodnota, ktorý je základom úspechu všetkých modelov Dacia.

debata chyba
Články podľa značiek