Toyota zavolá do servisu vyše desaťtisíc Slovákov

Deväť miliónov vozidiel značky Toyota po celom svete, z toho 1,8 milióna v Európe a vyše desaťtisíc na Slovensku pôjde nútene do servisu.

03.02.2010 13:59
Toyota Yaris Foto:
Novej Toyote Yaris pribudli na nárazníkoch ochranné lišty.
debata

V USA totiž zistili, že na ôsmich modeloch toyoty je poruchový plynový pedál, ktorý sa môže zaseknúť a spôsobiť nehodu. Značka, ktorá doteraz dominovala rebríčkom v nízkej poruchovosti, pripustila chybu a už zvoláva autá hromadne do servisov, aby pedál vystužila. Pozvánku k mechanikovi môžu o niekoľko týždňov očakávať aj Slováci.

„Zákazníci dostanú pozývací list do servisu, kde im bude chyba bezplatne odstránená,“ upozorňuje hovorkyňa Toyota Motor Slovakia Petra Tomová. Majiteľ auta sa na bezplatnom servise môže prípadne dohodnúť aj skôr. Sporný plynový pedál japonská automobilka montovala do modelov vyrábaných v rokoch 2005 až 2010. Zmeny vo výrobe spravila až na začiatku januára tohto roka. Koľkých Slovákov sa porucha týka, hovorkyňa zatiaľ nevedela uviesť.

Zo štatistík Združenia automobilového priemyslu SR však vyplýva, že by mohlo ísť o viac ako 10-tisíc nových vozidiel, ktoré sa zo sporných modelov predali na Slovensku za posledné štyri roky. Polovicu z nich pritom tvorí obľúbené mestské auto Toyota Yaris, ktoré bolo len vlani v krajine šiestym najpredávanejším. Toyota sa pritom podľa Tomovej postará aj o opravu plynových pedálov vozidiel, ktoré si ľudia na Slovensko doviezli z cudziny.

Zoznam zvolávaných modelov a časové intervaly ich výroby:
AYGO (február 2005 – august 2009)
iQ (november 2008 – november 2009)
Yaris (november 2005 – september 2009)
Auris (október 2006 – 5. januára 2010)
Corolla (október 2006 – december 2009)
Verso (február 2009 – 5. januára 2010)
Avensis (november 2008 – december 2009)
RAV4 (november 2005 – november 2009)

Popri toyotách sa problém týka aj časti modelov Citroën C1 a Peugeot 107 francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën. Ide o takmer 100-tisíc francúzskych modelov, ktoré sa vyrobili v spoločnom závode PSA a Toyoty v českom závode v Kolíne. Chybný plynový pedál sa však montoval len do malých citroënov a peugeotov s takzvanom robotickou prevodovkou, ktorá za vyššiu cenu zlepšuje komfort pri radení rýchlostných stupňov. „Modely v najnižšej triede s takouto nadštandardnou výbavou sa na Slovensku nepredávali,“ zdôraznila komunikačná manažérka Peugeotu Slovakia Ivana Orviská. Podobne reagovala aj spoločnosť Citroën Slovakia.

Toyota za chybný plynový pedál v USA čelí viacerým žalobám. Spoločnosť Safety Research & Strategies eviduje v Spojených štátoch vyše 2-tisíc nehôd, ktoré od roku 1999 spôsobilo nečakané zrýchlenie auta. Podľa štatistík pri týchto nehodách zahynulo devätnásť ľudí. Poškodené americké rodiny teraz žiadajú od Toyoty odškodnenie.

Zvolávaniu vozidiel do servisu po dodatočne zistených výrobných chybách sa však v minulosti nevyhli ani ostatné renomované značky.

debata chyba
Články podľa značiek