Nissan predstavil svetovú Micru

Nissan Micra príde do Európy s novými trojvalcovými motormi a prevodovkou CVT.

03.03.2010 14:14
Nissan Micra Foto:
Nissan Micra
debata

Budúci ťahúň predaja stojí na zbrusu novej platforme V, ktorá vyniká ľahkosťou, pevnosťou a jednoduchosťou výroby. Pre Európu sú prichystané dva trojvalcové motory, ktoré vznikli „odpílením“ jedného valca z motora HR16 s obejmom 1,6 litra známeho z Nissanu Note a Qashqai. Základný trojvalec využíva technológiu časovania ventilov VTC. Z objemo 1,2 litra poskytuje výkon 59 kW (80 k). Krútiaci moment vrcholí hodnotou 108 Nm. Emisie CO2 tohto motora sa držia na hodnote 115 g/km, čo zodpovedá priemernej spotrebe 4,95 l/100 km.

S predchodcom Micru spája motív oblúka pri... Foto: Nissan
Nissan Micra S predchodcom Micru spája motív oblúka pri bočnom pohľade.

Ten istý trojvalec posilnený priamym vstrekovaním a turbodúchadlom bude produkovať 72 kW (98 k), 142 Nm a emisie CO2 na úrovni iba 95 g/km. Preložené do reči spotreby, na 100 km si vystačí so 4,1 litra benzínu. Túto hodnotu dosahuje aj vďaka stop-start systému a prevodovke CVT s plynule variabilným prevodom.

Micra svojim dizajnom ulahodí širokým masám. Foto: Nissan
Nissan Micra Micra svojim dizajnom ulahodí širokým masám.

Pruženie bolo navrhnuté s ohľadom na zameranie automobilu. Jeho kompaktná konštrukcia nijako neobmedzuje priestor pre posádku a batožinu, no na druhej strane technici venovali pozornosť aj tlmeniu výrazných nerovností, čo určite ocenia zákazníci v krajinách s horšími cestami.

Interiér je hravý, no zároveň pôsobí solídnym... Foto: Nissan
Nissan Micra Interiér je hravý, no zároveň pôsobí solídnym dojmom.

Micra pre Európu bude vybavená frontálnymi, bočnými a hlavovými airbagmi, ABS a ESP. Do výbavy sa dostanú aj prvky ako cúvací asistent s troma úrovňami nastavenia, satelitná navigácia s veľkým dotykovým displejom a bezkľúčové štartovanie.

V Ženeve Nissan ukázal Micru v atraktívnej... Foto: Václav Lipavský
Nissan Micra V Ženeve Nissan ukázal Micru v atraktívnej zelenej... ...rovnako ako v oranžovej známej z tlačových materiálov.

Produkcia bude spočiatku prebiehať v Thajsku, Číne, Indii a Mexiku. Prvým trhom, na ktorý sa Micra dostane už v marci je Thajsko, v Európe sa začne predávať v novembri.

debata chyba
Články podľa značiek