Autosalón v Bratislave obišli mnohé značky

Bratislavská Incheba, usporiadateľ jarného bratislavského autosalónu, si vlani na jeseň mädlila ruky pri pohľade na katastrofálne nízku účasť značiek konkurenčného salónu v nitrianskom Agrokomplexe. No ako sa zdá, ani ju kríza neminula.

14.04.2010 10:13
Autosalón Incheba otv Foto:
Autosalón Incheba otv
debata

Na rozdiel od vlaňajšieho ročníka, ktorý sa viezol na vlne „šrotovného“, bude jubilejný 20. ročník, ktorý sa práve začína, patriť medzi historicky slabšie. Účasť odriekli viacerí silní hráči. Napríklad Fiat, Ford, Opel, Honda, Mazda, Toyota, ale aj prémiové značky BMW, Alfa Romeo, Lexus alebo Mercedes-Benz.

„Tento vývoj vidíme ako výsledok krízy, ktorá stále trvá a ukazuje, že importéri jednoducho nemajú prostriedky na dve výstavy v roku. Aj vystavovatelia si musia uvedomiť, že je množstvo iných možností, ako využiť tieto náklady iným spôsobom. Napríklad, pozvať svojich zákazníkov do vlastných predajní alebo im ponúknuť nejaký bonus,“ hovorí Ľudovít Ujhelyi, viceprezident Združenia automobilového priemyslu SR.

Autosalón Incheba Foto: Marcel Hudeček
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Mercedes-Benz v susedstve

Do Bratislavy neprídu dokonca ani importéri, ktorí dávali doteraz jednoznačne prednosť bratislavskému autosalónu pred prehliadkou v Nitre. Typickým príkladom je Mercedes-Benz. „Už vlani sme neboli spokojní s návštevnosťou autosalónu v Inchebe. Tá bola podľa nášho názoru podstatne nižšia, ako Incheba oficiálne deklaruje,“ hovorí Ilja Majda, hovorca spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia. „Navyše máme tento rok aj my dvadsaťročné jubileum, takže sme to poňali inak. Urobíme si počas salóna vlastnú expozíciu v neďalekom Auparku.“ Tu bude mať slovenskú premiéru aj jedna z najväčších jarných hviezd – Mercedes SLS AMG s krídlovými dverami. Paradoxom však je, že Mercedesy v Inchebe predsa len uvidíte. Vystavovať ich tu bude český predajca, čo je veľmi netypické.

Pár premiér zo Ženevy

To však neznamená, že sa nebude na čo pozerať. Dobré načasovanie bratislavského autosalónu, približne mesiac po motorshow v Ženeve, umožní predstaviť viaceré horúce novinky, ktoré tu mali svetovú premiéru. „V období, keď sa zrušili, prípadne odložili na nasledujúci rok autosalóny v Záhrebe, Rige, Lisabone, Londýne a Johannesburgu, považujeme za úspech, že v Bratislave ponúkneme návštevníkom rekordný počet 62 slovenských premiér,“ hovorí Martina Sekulová zo spoločnosti Incheba.

K najvýznamnejším patrí Volvo S60, Škoda Superb Combi, faceliftovaná Fabia a Roomster, kabriolet Renault Mégane CC, nové rumunské SUV Dacia Duster, Volkswagen Touareg z bratislavského závodu, Kia Sportage zo Žiliny a kompaktné športové kupé Peugeot RCZ. Ostatné premiéry majú na konte autá, ktoré sa na Slovensku už dlhší čas predávajú, ale ešte nemali svoj výstavný debut. To je prípad Renaultu Fluence, Kie Venga, Hyundai ix35 alebo Subaru Legacy a jeho „off-roadovej dvojičky“ Subaru Outback.

Aj rýchle kolesá

Milovníci rýchlych áut si tu nájdu zopár skutočné „ostrých hračiek“. Holandský superšport Spyker C8, Lotus Evora alebo nemecké kupé Artega a limitovanú sériu Audi R8 Aluminium. Nemenej adrenalínu môžete zažiť za volantom trojkolky Velor-X-Trike, ktorá nie je ničím iným, ako novodobou interpretáciou legendárneho Velorexu. Z lacného vozidla pre telesne hendikepovaných ľudí s koženkovou karosériou je dnes totiž poriadne drahá „mašina“ s motorom Honda a výkonom 200 koní. O jej reinkarnáciu sa postarala česká spoločnosť Motoscoot, ktorá priviedla nedávno na svet aj nový motocykel new Pionýr.

Na výstavisku nájdete aj niekoľko konceptov. Napríklad miniatúrny mestský elektromobil Peugeot BB1 alebo Citroën GT by Citroën. Po prvý raz sa v Bratislave predstaví aj čínska značka Gonow, ktorá dováža na Slovensko dva typy SUV a jeden pikap.

Nitra bude robiť autosalón len raz za dva roky

Klesajúca účasť automobiliek na slovenských autosalónoch v posledných dvoch rokoch vyústila do rozhodnutia nitrianskeho Agrokomplexu usporadúvať v Nitre autosalón len raz za dva roky. „Nechápeme to ako ústup, ale ako serióznu ponuku voči dovozcom áut aj návštevníkom nášho salónu. Prax dvoch prehliadok ročne je nielen svetovou raritou, ale v súčasnej ekonomickej situácii je jednoducho neudržateľná. Doplácajú na to všetci,“ povedal pre Pravdu František Ďurkovič, riaditeľ nitrianskeho autosalónu. Od budúceho roka bude preto Nitra uskutočňovať autosalón len v párnych rokoch a vždy s kreditom medzinárodnej automobilovej federácie OICA, ktorý bratislavský autosalón nemá. „Chceme veľký a silný autosalón zapísaný v kalendári medzinárodných salónov a s účasťou väčšiny u nás zastúpených značiek. Veríme, že náš postoj importéri ocenia,“ dodáva Ďurkovič.

Incheba zmeny neplánuje

Rozhodnutie Agrokomplexu ocenilo aj združenie automobilového priemyslu, ktoré sa viac ráz snažilo iniciovať dohodu medzi Inchebou a Agrokomplexom. „My sme sa tento model snažili presadiť už dávnejšie. Bohužiaľ neúspešne. Postoj Agrokomplexu preto vítame, aj keď nie je výsledkom dohody s Inchebou. Náš názor je jasný, Slovensko potrebuje jeden autosalón ročne, a to poriadny. Nitru neuprednostňujeme, myslíme si, že aj Bratislava si autosalón zaslúži. Kríza však ukázala, že dva salóny ročne idú na úkor kvality,“ dodáva k téme Mária Nováková, riaditeľka sekretariátu ZAP SR. Či sa to však podarí, je otázne. V odpovedi na našu otázku, či Incheba nezvažuje dvojročný cyklus autosalónov, sa totiž píše, „o zmene periodicity konania nášho autosalónu neuvažujeme. Od Agrokomplexu sme zatiaľ žiadny návrh na uzatvorenie dohody nedostali. Keby takýto návrh prišiel, preštudovali by sme si ho a zvážili možnosti“.

Najvýznamnejšie novinky

Chevrolet Spark

Najmenší Chevrolet sa po dvanástich rokoch definitívne odpútal od spätosti so slávnym Matizom. Nový Spark je totiž od základu novým modelom s dynamickým dizajnom a podstatne veľkorysejšími proporciami. Do dĺžky podrástol o 15 a do šírky o 10 centimetrov. Z pod jeho kapoty sa vytratili trojvalce. Praktický 5-dverový mestský model budú poháňať 4-valce s objemom 1.0 16v (50 kW) a 1.2 (60 kW) litra.
Cena: od 7550 €

Audi S5 Sportback

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Nádherné 4-dverové kupé A5 Sportback z Ingolstadtu sa v Bratislave predstaví vo svojej najvýkonnejšej podobe S5. Pod kapotou má nový kompresorom preplňovaný 6-valec 3.0 TFSI s výkonom 245 kW. Ten prenáša cez 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku DSG na všetky štyri kolesá. Na stovku tak šprintuje za 5,4 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h.
Cena: 56 170 €

Citroën C-Zero

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Mestský elektromobil vyvinutý v spolupráci s japonským partnerom je európskou verziou Mitsubishi i-MiEV. Nula v názve symbolizuje pozíciu pod doteraz najmenším Citroënom C1 a zároveň nulové emisie. Elektromotor s výkonom 47 kW, poháňajúci zadné kolesá, čerpá energiu z li-on batérií. Ich kapacita 16 kWh stačí na dojazd 130 km. Dobitie trvá šesť hodín. Na európsky trh sa dostane koncom roka, nie je vylúčené, že aj na Slovensko.

Citroën GTbyCitroën

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Jedna z mála štúdií v Bratislave bola prvý raz predstavená v Paríži v roku 2008. Pôvodne vznikla ako kreácia dizajnérov pre počítačovú hru Gran Turismo 5, no dozrela do plne funkčného prototypu a zajazdila si napríklad na okruhu v Le Mans alebo na Nurburgringu. Dvojmiestne kupé s dohora otvárajúcimi sa dverami poháňa 8-valec s výkonom 368 kW. Do výroby sa samozrejme nechystá.
Cena: Nepredajné

Dacia Duster

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Rumunská Dacia chce novým Dusterom poriadne zamiešať karty v triede SUV. O platformu aj veľkú časť interiéru sa síce Duster delí s Loganom, no pohon 4×4 s troma režimami činnosti pochádza priamo z Nissanu Qashqai. V ponuke budú dva motory, benzínový 1.6i 16v (77 W) a diesel 1.5 dCi (80 kW). Predávať sa budú aj verzie 4×2 s pohonom prednej nápravy. Univerzálne rodinné SUV stavia najmä na neuveriteľne nízkej cene.
Cena: od 9990 €

Hyundai iX35

Autosalón Incheba Foto: Marcel Hudeček
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Nové SUV, vyrábané v Žiline, je nástupcom pôvodného modelu Tucson. Má oveľa dynamickejší dizajn aj veľkorysejšie rozmery. Do dĺžky pribudlo až osem centimetrov, no ix35 je zároveň o sedem nižšie. Pod kapotou je celý rad noviniek. Najzaujímavejšie sú však nové diesely 1.7 CRDi (85 kW) a 2.0 CRDi (100, 135 kW). Silnejší diesel možno kombinovať s pohonom 4×4. V teréne pomáha hill-holder aj kontrola zjazdu.
Cena: od 18 599 €

Jaguar XJ

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Od základu nová vlajková loď Jaguar XJ nadväzuje síce na tradíciu luxusných britských limuzín, dnes však v revolučnom duchu. Predná časť pripomína menší sedan XF, zadná je inšpirovaná siluetou kupé XK. Karoséria je opäť vyrobená z hliníka. Výkon sa pohybuje od 202 kW šesťvalca 3.0 D až po 375 kW z preplňovaného 8-valca 5.0 V8. K luxusným prvkom bude patriť adaptívny podvozok či displej Dual-Wiev.
Cena: od 77 638 €

Lotus Evora

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Čistokrvné britské kupé Evora je od roku 1995 prvým od základu novým modelom Lotusu. Unikátne je najmä kombináciou štvormiestneho interiéru a motoru uloženého pred zadnou nápravou. Jeho vyladený šesťvalec Toyota 3.5 V6 dáva výkon 206 kW, ktorý prenáša cez 6-stupňovú prevodovku na zadné kolesá. Pri pohotovostnej hmotnosti len 1380 kg zrýchľuje na stovku za 4,9 sekundy.
Cena: približne od 61 200 €

Peugeot BB1

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Tak takto si predstavuje Peugeot mestskú mobilitu v blízkej budúcnosti. Tento elektrický drobček má na dĺžku len neuveriteľných 2,5 metra, no odvezie až štyroch dospelých. Pôvabné, rozkošné a hravé „bébé“ sa totiž zbavilo klasického pohonu a jeho miesto využilo v prospech posádky. Zdrojom energie sú li-ion batérie umiestnené pod prednými sedadlami a dva elektromotory s výkonom 2 × 7,5 kW, zabudované priamo v zadných kolesách.
Cena: Nepredajné

Renault Wind

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Renault rozšíri rodinu kabrioletov aj o maličký model na báze Twinga. Dostal meno Wind a šokuje kompaktnými rozmermi a systémom sklápania strechy. Tá sa jednoducho preklopí nad zadné veko. Výhodou je rýchla premena z kupé na roadster (12 s), ale aj skutočnosť, že batožinový priestor (270 l) je pri otvorenej aj zatvorenej streche nezmenený. Wing vyzbroja štvorvalcami 1.2 Turbo (74 kW) alebo väčším 1.6 16v (98 kW) z Twinga RS.
Cena: Nebola zverejnená

Seat Ibiza ST

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Na rozdiel od minulosti, keď Seat označoval svoje malé kombi prívlastkom Vario, dostane nová Ibiza kombi prívlastok ST. Karoséria je od hatchbacku dlhšia o 18 cm a pod zadným vekom ponúka kufor s objemom 430 litrov. Hoci úžitkovými vlastnosťami nepatrí k rekordérom, súperov iste ohrozí mimoriadne vydareným dizajnom. Ponuka motorov sa zhoduje s „krátkymi“ Ibizami.
Cena: Nebola zverejnená

Spyker C8 Aileron Spyder

Nová generácia exkluzívneho holandského superšportu C8 Aileron prišla vo verzii Spyder o pevnú strechu. Nahradila ju ľahká plátenná s elektrohydrau­lickým ovládaním. Nízka karoséria je postavená na platforme s rázvorom 2727 mm, ktorý využíva aj model C6 Laviolette. O pohon sa stará vzadu uložený 8-valec 4.2 s výkonom 294 kW. Aileron dosahuje maximálnu rýchlosť 300 km/h, na stovku zrýchľuje za 4,5 sekundy.
Cena: približne 190 000 €

Suzuki Alto

Suzuki Alto Foto: Václav Lipavský
Suzuki Alto Suzuki Alto

Najmenší model Suzuki má za sebou 30-ročnú históriu, ale na Slovensku sa doteraz nepredával. Zmeniť to má siedma generácia Alta. Miniatúrny 5-dverový hatchback s dĺžkou len 3500 mm bude mať pod kapotou výlučne trojvalcový benzínový motor 1.0i (50 kW) známy zo Suzuki Splash. Spojený bude s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou. V kufri odveziete skromných 130 litrov batožín.
Cena: Nebola zverejnená

Škoda Fabia RS

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

S faceliftovanou Fabiou prichádza aj jej najočakávanejšej verzia RS. Výkon 132 kW hovorí jasnou rečou. Nová „eresa“ bude najrýchlejšou Fabiou všetkých čias. Odteraz však už bude do nádrže tankovať výlučne benzín. Pod kapotu dostala najvýkonnejšiu verziu preplňovaného motora 1.4 TSI. Spolu s prevodovkou DSG to na stovku zvládne za 6,3 sekundy. Absolútnou novinkou je, že Fabiu RS si budete môcť dopriať aj vo verzii Combi.
Cena: nebola zverejnená

Volvo S60

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Po desiatich rokoch nahrádza Volvo modelový rad S60 novou generáciou. Dizajn karosérie prešiel doslova revolúciou. Ani pod kapotou nezostal kameň na kameni. Novinkou je nielen preplňovaný 4-valec 2.0 T (149 kW), ale najmä naprieč uložený 6-valec 3.0 T6 s výkonom až 224 kW. Dieselové alternatívy zastúpia spočiatku päťvalce 2.4 D5 (151 kW) a 2.0 D3 (120 kW). S60 je prvým sériovým autom s detekciou chodcov. V ponuke bude pohon 4×4 AWD.
Cena: nebola zverejnená

Volkswagen Touareg

Autosalón Incheba Foto: Václav Lipavský
Autosalón Incheba Autosalón Incheba

Úplne nový Touareg, vyrábaný v Bratislave, je dlhší, širší, nižší, ľahší a hneď od počiatku sa objaví aj v hybridnej verzii. Poháňať ju bude 6-valec 3.0 TSI (245 kW) a elektromotor (34 kW). S celkovým výkonom 279 kW zrýchli na stovku za 6,5 sekundy. Základným motorom však bude diesel 3.0 TDI (176 kW). Všetky motory budú mať 8-stupňové prevodovky. Za príplatok si budete môcť dopriať pneumatické odpruženie aj redukčnú prevodovku.
Cena: 44 560 €

Autosalón v číslach
Počet vystavovateľov 127
Výstavná plocha 38 000 m2
Počet automobilových značiek 31
Počet slovenských premiér 62

Dôležité informácie

Termín konania: 13. – 18. apríla 2010
Otvorené:
13. 4. (novinársky deň) – 9. – 17. h
14. – 17. 4 (verejnosť) – 9. – 19. h
18. 4. (verejnosť) – 9. – 18. h
Vstupné:
dospelí - 5 €
deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP - 3 €
Rodinný lístok 10 €
Parkovné (jednorazové) 5 €

Rozmiestnenie značiek podľa hál
B0 VW, Audi, Škoda, Seat
B1 Hyundai, Citroën, Volvo, Land Rover, Jaguar, Kia
B-stred Ferrari, Maserati, Lotus, KTM
B2 Suzuki, Peugeot, Renault, Dacia, Mercedes – AMG, Spyker, Wiesmann, Artega, Caddilac, Corvette, Gonow, Aston Martin
D Subaru, Chevrolet, Hummer, K1 Attack, Velor-X-Trike

Sprievodný program

//13. 4. 2010, utorok
//9. h – Valné zhromaždenie Cechu predajcov a autoservisov SR (Expo Club).

//14. 4. 2010, streda
//18. h – Fleet Awards – vyhlásenie súťaže Firemné auto roka (Expo Club).

15. 4. 2010, štvrtok
9. h – Medzinárodná konferencia Mazacie oleje a palivá pre moderné automobily (Expo Club).
9. h – Kuriérsky test úžitkových automobilov (D2)

//17. 4. 2010
//9. h – Sound Quality Slovakia
11. h – Crash testy (D2)
13. h – Crash testy (D2)
14. h – Crash testy (D2)

//18. 4. 2010
//9. h – Otvorenie tuningovej sezóny (E)
9. h – dB Drag Racing and Base Race

Zoznam premiér

ARTEGA
GT MF5

AUDI
A8
A5 Sportback
S5 Sportback
R8 Aluminium edition

CITROËN
C3
DS 3 SPORT
C-ZERO – koncept

DACIA
Duster

GONOW
GX6,
GA200 Pick Up

HYUNDAI
iX35
Santa Fe

CHEVROLET
Spark

JAGUAR
XJ
XRF

KIA
Venga
Sorento

KTM
XBOW DALARA

LOTUS
Evora

MASERATI
Quattroporte GTS

MERCEDES-BENZ
SL63 AMG
CLK DTM
E 63 AMG

PEUGEOT
RCZ
BB1 – elektromobil
Partner Tepee

RENAULT
Clio 3 RS
WIND
Megane CC
Laguna Coupe LS Monaco,
Clio 3 Grandtour LS 20th Anniversary
Fluence
Master
Trafic
Kangoo Maxi
Kangoo Privilege Tomtom

SEAT
Ibiza ST

SPYKER
C8 Spider

SUBARU
Legacy 2.0 D SEDAN Sport
Legacy 2.0 D TOURIG WAGON Sport,
Outback 2.0 D Cross
Outback 2.5 CVT
Outback 3.6 H6 Exclussive

SUZUKI
Alto

ŠKODA
Superb Combi
Fabia Facelift
Roomster Facelift
Fabia RS
Fabia Scout hatchback

VOLVO
S 60

VOLKSWAGEN
Touareg
Golf R

WIESMANN
GT MF5

MOTOSCOOT
Velor-X-Trike

debata chyba
Články podľa značiek