Taliansko postihli veľké horúčavy

Vlna horúčav, ktoré v týchto dňoch dosahujú v Taliansku viac ako 35 stupňov, si vyžiadala ďalšie obete. Od utorka zomrelo v súvislosti s horúčavami 15 ľudí, informovali talianske médiá.

29.06.2005 10:31
debata

 Väčšinu obetí tvoria dôchodcovia, ktorí trpeli problémami srdcovo-cievneho obehu a dýchacími ťažkosťami. Počasie najčastejšie zabíjalo v severnom Taliansku.
 V Miláne, Bologni a Ríme vyhlásili núdzový stav. Ministerstvo zdravotníctva vyzýva prostredníctvom rozhlasu a televízie dôchodcov, aby počas najhorúcejších častí dňa zostávali v chladných miestnostiach. Podľa odhadov ohrozujú horúčavy životy milióna dôchodcov. Turistom v dôchodkovom veku a so srdcovo-cievnymi problémami neodporúčame cestovať do Talianska.

Horúčavy by mali trvať do konca tohto týždňa. Viac ako 35 stupňov má byť dnes v regióne Furlansko. Vo Florencii namerali v utorok rekordných 37 stupňov a 66-percentnú vlhkosť vzduchu.

 Úrady majú obavy aj z vysokej spotreby elektriny. Výpadky by nemali nastať, ale napriek tomu vyzývajú obyvateľov, aby šetrili.
 

Napriek horúčavám pokračuje do Talianska prílev ilegálnych utečencov. Vyše 200 ilegálnych imigrantov, z toho polovicu žien a detí, zadržali dnes pri ostrove Lampedusa. Pobrežná stráž pátra po ďalšej lodi, v ktorej mali byť ďalší utečenci.

Práve v začínajúcom sa prázdninovom období prichádza množstvo turistov. Viaceré miestne úrady im odporúčajú nevystavovať sa Slnku na pláži pred 17. respektíve pred 18. hod. Odporúčame použiť opaľovacie krémy s vysoko účinnými faktormi, najlepšie nad hodnotou 10 až 15. Rovnako návštevu pamiatok musí­te prispôsobiť abnormálnym horúčavam. Nenavštevovať ich vôbec, alebo  príjsť do daného mesta v ranajších hodinách a potom sa pohybovať v chladnejších priestoroch kostolov, kláštorov, galérii, múzeí a klimatizovaných kaviarní. Je nutné piť dostatočné množstvo tekutín, ale alkohol v minimálnom množstve. Odporúčame navštíviť horské prostredie, ale s dostatočným použitím opaľovacieho krému.

debata chyba